Zaščita pred soncem v zimskih mesecih

Zaščita pred soncem v zimskih mesecih

Dobro zaščitena koža pozimi

S prihodom jeseni in zime se dnevi krajšajo, obenem pa pojenja tudi moč sonca, kar pa ne pomeni, da UV žarki v teh letnih časih ne dosežejo Zemlje. In prav zaradi tega dobra zaščita kože pred soncem ni nujna le poleti, ampak tudi pozimi.

Ne glede na to, ali smučate, deskate na snegu ali se odpravite na pohodništvo, je nujno, da zaščitite obraz in ustnice pred sončnimi žarki, še posebej v snegu. Torej, ustrezna zaščita pred soncem je enako pomembna kot čelada, kapa in rokavice! Čeprav se zdi, da sonce pozimi manj pripeka, se intenzivnost UVB in UVA žarkov celo poveča za približno 20 % na vsakih 100 metrov nadmorske višine! Zato je tveganje za sončne opekline pogosto večje na zimski dan v gorah kot med poletnimi počitnicami na plaži. Poleg tega sneg odbija do 90 % UV žarkov, kar pomeni, da lahko dosežejo kožo tudi od spodnje strani in od strani.

Kateri zaščitni faktor potrebujemo?

Če ste na snegu ali v gorah, ravnajte tako kot v vročih poletnih mesecih in se namažite s kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 50. Poleg tega je ravno pri nizkih temperaturah pomembno, da uporabite kremo za sončenje, ki vsebuje malo vode, da kožo bolje zaščitite pred mrazom.
Ne pozabite na ustnice: Le-te namreč nimajo niti žlez lojnic niti lastne zaščite pred soncem. Zato je priporočljiva nega ustnic z UV zaščito na vsakršni nadmorski višini.

Debela plast kreme v smučarski koči?

Nanos debelega sloja kreme za sončenje učinkovito ščiti pred mrazom na prostem, vendar je ta plast lahko zelo neprijetna, ko vstopite v ogrevan prostor, npr. kočo, restavracijo itd., ker se bo koža pod njo začela potiti. Zato je priporočljivo, da plast kreme odstranite z mehkim robčkom, ko pridete v prostor, in nanesete novo plast, preden greste spet ven!