Kakšen tip kože imam?

Koža je naš največji in najbolj vsestranski organ, ki naš ščiti pred vplivi okolja, omogoča notranje ravnovesje, služi kot ovira zunanjem svetu in odseva naše zdravje. Naša koža potrebuje nežnost, ljubezen in skrb, zato ji privoščimo kozmetiko, ki si jo zasluži.   

Od vseh kozmetičnih izdelkov, ki se kopičijo na naših kopalniških omaricah ima koža le malo koristi. Poznati moramo naš tip kože in ji zagotoviti nego, ki jo potrebuje. S pomočjo ustrezne prehrane in nekaterih mikroorganizmov, lahko naredimo veliko dobrega za našo kožo.

Kožo lahko v grobem razdelimo v tri skupine: suha koža, mastna koža in mešana koža. Vsak tip kože zahteva posebno obravnavo, in ga ni mogoče obravnavati enako.

Da bi lažje ocenili vaš tip kože preprosto odgovorite na naslednja vprašanja spodaj:

1. Po vsakdanjem čistilnem ritualu je moja koža ...

a) neprijetno napeta

b) prijetno osvežena

c) kaže vidne znake masten kože po le nekaj minutah

2. Če po čiščenju ne uporabim vlažilne kreme je moja koža...

a) medla in občasno se na njej pojavijo luske 

b) deluje mastna na področju T-cone

c) je mastna tudi brez uporabe vlažilne kreme

3. Moja pore so...

a) neopazne

b) so opazne na mojem čelu, nosu in bradi

c) so zelo opazne predvsem na mojih licih

Tukaj so rezultati!

Če ste večinoma odgovorili z A - suha koža z nizko vsebnostjo maščob

Ta tip kože je zelo pogost in se pogosto pojavi pri otrocih in starejših. Koža ima ozke pore in je pretežno mat. Suha koža je posledica zmanjšane proizvodnje sebuma in slabše absorbcije vlage. 

Suha koža je običajno čutiti zelo napeta, neodvisno od starosti se pojavi več ali manj globokih gub. Priporočljivo je, da uporabite vlažilno nego vsaj dvakrat dnevno in posebno pozornost namenite vaši prehrani. Izogibajte se pretirani uporabi mila in gelov za tuširanje. Ne uporabljajte izelkov s surfaktanti in alkoholom, milom ki razmaščujejo in vroči vodi. Namesto tega uporabljajte blaga mila in gele za tuširanje. 

Če ste večinoma je odgovoril z B - mešana koža

Kot že ime pove ima mešana koža značilnosti suhih in mastnih tipov kože. Na splošno je suho predvsem področje ličk, čelo, nos in brada pa ima masten lesk. T-cona je nagnjena k razširjenim poram, mozoljem in temnim lisam.  

Mešani tipi kože potrebujejo kozmetiko, ki uravnava polt. V svojo prehrano vključite dovolj vitamina D, omega 3 maščobnih kislin in cinka.

Če ste večinoma odgovorili s C - mastna koža

Mastna koža je nagnjena k razširjenim poram, madežem, aknam in je na splošno mastna. Vzrok je v povečani proizvodnji sebuma. Določeni kozmetični izdelki pomirjajo in gladijo mastne tipe kože. Cink pomaga uravnavati prekomerno nastajanje sebuma. Ta element v sledovih je prisoten v pšeničnih kalčkih, mesu, sadju, zelenjavi in stročnicah.

Ali vaši rezultati niso jasno ali se odgovorili tako z A, B in C?

To pomeni, da imate normalen tip kože.

Normalna koža ne zahteva nobene posebne obravnave in je najmanj zahtevna. Ta tip kože je običajno gladek, nima težav s prekomernim izločanjem sebuma in ima rožnato, uravnoteženo polt.