Znaki staranja

Znaki staranja

Koža vsakega posameznika se stara drugače, tako so individualni znaki staranja manj izraziti. Ampak kaj so znaki staranja?​

Spremembe na molekularnem nivoju

Zunanje staranje se začne na molekularnem nivoju. Rezultat kot so gubice in starostne pege, so dobro znani. Manj pa vemo o vzrokih. Koža se spreminja in sščasoma se zgodi naslednje: 

  • nastanek mikro vnetij
  • razpad kolagena in elastina
  • zoženje perifernih žil
  • upočasnitev delitve celic (od 30 let dalje, najkasneje v 40, nastanejo vidne spremembe)

Ti procesi so odgovorni za vidne znake staranja kože.

Znaki staranja

Poglejmo si, kako se lahko koža sčasoma spremeni. Tu so glavne kategorije:

Fine gube in suha koža

S starostjo se proizvodnja sebuma zmanjša. Manj lipidov in ceramidov v vrhnji plasti kože pa pomeni, da se vlaga slabše shranjuje. Zmanjša se proizvodnja hialuronske kisline. Hialuronska kislina lahko zadrži 1000kratnik lastne teže in tako počasi sprošča vlago v kožo. 

Manj lipidov in slabša vlažnost kože povzroči nastanek finih gubic. Poleg tega koža postane hrapava in luskava.

Globlje gube

UV sevanje močno pospeši nastanek gubic, saj sopdbuja hitro razgradnjo kolagena, ki je odgovoren za čvrsto podkožno tkivo. Posledice so kontaktne poškodbe na koži kar posledično povzroči zmanjšanje elastičnosti kože in nastanek gub. 

Zmanjšana elastičnost

S starostjo se spremeni struktura kože in zmanjša njena elastičnost. Zaradi povečanega ultravijoličnega sevanja se zmanjša proizvodnja kolagena. V tem primeru pride do nastanka globokih gub, koža pa postane manj napeta in bol mehka. Te znaki so najprej opazni na področju oči in ustnic. 

Razširjene pore in kožni madeži

Pri starejših ljudeh so kožne pore običajno precej opazne. To je povezano z razgradnjo kolagena in elastina, kot tudi z zmanjšano elastičnost kože. Pore ​​niso več v tako dobrem stanju in se odprejo kot neke vrste lijak.

Proizvodnja sebuma se v starosti zmanjša, vendar ni prekinjena. Koža izgubi velik delež vlage, zaradi slabšega delovanja encimov pa se lahko pojavijo motnje keratinizacije. Na dolgi rok se tako lahko pojavijo zamašene pore in madeži.  

Občutljivost

Občutljiva koža lahko nastane kot posledica izsušenosti in tanjšanja povrhnice. Takšna koža pod vplivom okolja postane še bolj občutljiva.

Kuperoza

Tako poimenujemo pojav drobnih rdečih žilic po licih in okoli nosu. Koža je vse tanjša, njena sposobnost regeneracije je upočasnjena. Krvne žilice pa se povečajo in postanejo vidne.

Hiperpigmentacija

Na soncu koža porjavi, saj se melanin kopiči v posameznih celicah. Vendar pa nastanejo tudi nove celice za proizvodnjo melamina, ki ostanejo na koži. To vodi do nastanka temnih lis oziroma hiperpigmentacije. Več UV žarkov kot se v življenju absorbira skozi kožo, močnejši je učinek.

Povzetek

Vsak posameznik se stara drugače. Zato se znaki staranja pri posameznih ljudeh pojavljajo šibkejše kot pri drugih. 

Zato je težko priporočati univerzalne nasvete za nego. Sledite osnovnim napotkom in nego prilagodite svojim potrebam. V univerzalnih kremah so običajno nižje koncentracije učinkovin. Zato posegajte po specializiranih izdelkih, s katerimi se lahko učinkovito podate v boj s staranjem.