Hidrolati: nežnejša različica eteričnih olj

Hidrolate, znane tudi kot cvetlične vodice, pozna le malo ljudi - kakšna škoda! Hidrolati so prav tako učinkoviti, kot eterična olja.

Kaj je hidrolat?

Hidrolat proizvedejo med ekstrakcijo eteričnih olj z destilacijo z vodno paro. Pri tem postopku so vsi topni v maščobah in tudi hlapne sestavine rastline koncentrirali v olje. Toda rastline vsebujejo tudi veliko vodotopne sestavine v destilirani vodi, tako da v Hydrolat kopičijo.

Zakaj so hidrolati slabo poznani?

Včasih so hidrolate obravnavati kot odpadni proizvod, pridobljen pri proizvodnji dragih eteričnih olj. Danes vemo, da imajo primerljive učinke, kot posamezna eterična olja.

Kako delujejo?

Cvetlične vodice so prav tako učinkovite kot njihovi sorodniki - eterična olja, vendar so veliko bolj nežne. To pomeni, da so kot nalašč za občutljive ljudi, dojenčke in nosečnice. Idealne so tudi za dolgoročno uporabo.

Kaj je treba upoštevati pri nakupu hidrolatov?

Najpomembnejše merilo pri nakupu cvetne vodice je kakovost. Kupujte izdelke samo od proizvajalcev, ki jim lahko zaupate.

Pomembno je, da hidrolate skladiščite na hladnem in temnem ter pri konstantni temperaturi. Ker gre za vodne razpotine, so bolj dovzetni za mikrobe, kot eterična olja. Najboljše je, da kupite hidrolate na razpršilo, saj tako v stekleničko pride manj zraka.

Zakaj je hidrolat videti mlečno? Ali je pokvarjen?

Obstajajo čisti in mlečni hidrolati. To nima nič opraviti z uporabnostjo izdelka, ampak je odvisno od proizvodnje. Mlečni hidrolati so bolj koncentrirani, zato je v njih več aktivnih učinkovin. Mlečnost je dejansko znak kakovosti.

Kako se hidrolati uporabljajo?

Hydrolati so vsestranski. Tukaj je nekaj idej za uporabo:

  • Komprese: pri vnetju, športnih poškodbah, opeklinah in manjših ranah, lahko hidrolate uporabite v obliki hladnih obkladkov oz kompres.
  • Inhalacije: pri bronhitisu, lahko nekatere hidrolate uporabite za inhaliranje.
  • Uživaje: nekateri hidrolati so primerni za peroralno uporabo, vendar jih je potrebno pred uporabo razredčiti z vodoi v pravilnem razmerju.
  • Aromatiziranje hrane: hidrolati lahko hrani dodajo čudovito aromo in vonj.
  • Odišavljanje prostorov: tako kot eterična olja, se lahko tudi hidrolati uporabljajo v dišavnih lučkah.

Poleg tega se lahko hidrolati uporabljajo tudi kot vodica za obraz ali po britju, in tudi kot sestavina pri izdelavi domače kozmetike ali dezodorantov

Na Ecco Verde ponujamo široko paleto hidrolatov oz. cvetilčnih vodic različnih znamk. Tukaj so naša priporočila:

Kot blažilno nego za razdraženo in nečisto kožo priporočamo Hidrolat hamamelisa znamke CMD Naturkosmetik. Izdelek ohladi, osveži in je idealen za nego občutljive kože.

Za mastno in nečisto kožo priporočamo hidrolats rožmarina znamke La Saponaria.

Hidrolat kamilice znamke Florame nudi optimalno nego pri rdečici. Primeren je za vse tipe kože, še posebej pa za občutljivo in suho kožo.

Pri aknah priporočamo Bio žajbljev hidrolat bio žajblja znamke Biopark Cosmetics, ki čisti in tonira.

Bio evkaliptusov hidrolat znamke Biopark Cosmetics pomaga pri nečisti koži, lahko pa se uporablja tudi kot ustna vodica.

Kot negovalna klasika ne sme manjkati hidrolat iz cvetnih listov vrtnic znamke Antos, ki ne nudi samo zapeljivega vonja, ampak kožo tudi neguje.

Hidrolat poprove mete znamke Farfalla je idealen za nego utrujene kože in za hlajenje v vročih poletnih dneh, lahko se uporablja za svež dah.