Umivanje las - uporaba šampona ni vedno potrebna

Včasih smo lase umivali redkeje.

Še pred nekaj desetletji smo si umivali lase na približno dva tedna. Danes ni neobičajno, da lase umivamo vsak dan, kar ni najboljše. Pogosto pranje lahko povzroči razdraženo in mastno kožo lasišča, prhljaj, lomljive lase in izpadanje. Naši lasje so postali odvisni od regeneratorjev, mask za lase in olj.

To ne pomeni, da morate iz kopalnice odstraniti vse izdelke, vendar obstajalo toliko alternativ, ki jih je vredno preizkusiti. Vsak od nas je že preizkusil klasični šampon. Ste preizkusili tudi trdne šampone, praške za umivanje, glino in domače pripravke?

Soda bikarbona in jabolčni kis

Začenjamo s preizkušenim domačim pripravkom. Sestavine lahko najdemo v številnih gospodinjstvih - gre za tako rekoč, nego las iz kuhinje. Lasišče in lase enostavno operite s pomočjo sode bikarbone, nato jih izperite z razredčenim jabolčnim kisom. Ta domači pripravek ima eno glavno prednost, ne pušča ostankov, kot so silikoni, parafini, umetna barvila ali dišave. Poleg tega je zelo poceni. Koža sodo bikarbono zelo dobro prenaša, zato je primerna tudi za uporabo na občutljivih laseh in lasišču.

Uporaba je preprosta: zvrhano žlico sode bikarbone zmešajte s pol litra mlačne vode. Jabolčni kis razredčite v enakem razmerju z mlačno vodo. Mešanico sode bikarbone enostavno nanesite na lasišče, pustite da nekaj trenutkov deluje in sperite z mešanico jabolčnega kisa. Na koncu lase sperite z vodo.

Ta domač pripravek pušča lase mehke in sijoče. Potrebno pa je nekaj časa, da se lasišče nanj navadi. Šele po štiri do šestih tednih lahko pričakujete optimalne rezultate. Do takrat je mogoč pojav prhljaja in hitrejše mastenje las. Pri barvanih laseh je potrebno paziti, saj lahko soda bikarbona izpira barvo za lase.

Zeliščni prašek za umivanje las Khadi

Prašek se ne peni, ampak temeljito očisti vaše lase na zelo nežen in naraven način. Uporablja se lahko tudi kot otroški šampon, ker ne vsebuje nobenih kemičnih snovi in je zelo blag.

Ghassoul glina za umivanje TEA Natura

Povsem naravna mineralna glina prihaja iz Maroka, kjer je bila kot sredstvo za nego las, uporablena že stoletja. Gre za popolnoma ekološko sredstvo za čiščenje telesa in las. Za umivanje las je dovolj, da zmešate glino z vodo v pasto. Odstrani maščobe iz las in lasišča, lasje pa so po uporabi svilnati, sijoči in voljni.

Trdni šamponi

V tem trdnem šamponu ni mineralnih olj, sintetičnih konzervansov, umetnih diša ali barvil. Ne vsebuje nobene plastične embalaže in gre za popolnoma ekološki izdelek. Navajanje las traja nekaj pranj, nato pa lasje dobijo čudovit sijaj, več volumna in postanejo močnejši. Šampon navlažite, nanesite na vlažne lase in sperite. Postopek ponovite.

Želite še vedno ostati na uporabi klasičnih šamponov, vendar brez kemije? Tukaj boste našli raznoliko ponudbo naravnih šamponov. Preverite ponudbo.