Kako lahko preprečimo nastanek gub?

Kako lahko preprečimo nastanek gub?

Vsem se slej kot prej pojavijo gube. Tega ne moremo preprečiti. Vprašanje pa je, kdaj in kako bomo dobili gube. Na to pa vsekakor lahko vplivamo.

Dobra novica je, da lahko upočasnimo nastanek gub in delno preprečimo njihov nastanek. Vendar pa moramo za to nekaj narediti.

Obraz se s starostjo spreminja

Starejši kot smo, bolj se obraz spreminja. Seveda tega ne opazimo takoj. Vendar, ko srečamo nekoga, ki ga že dolgo nismo videli, hitro opazimo razliko. Včasih je razlika prav neverjetna.

Osebo prepoznamo, a na njenem obrazu so se pojavile velike razlike od podobe, ki je v naši glavi.

Do sprememb pride zaradi popuščanja mišic. Mišice postanejo mehke, mlahave, obraz se spremeni. Gravitacija je neusmiljena. Lahko na primer obrne kotičke naših ustnic navzdol. Slej kot prej pa vpliva na mišice obraza in tako pride do verižne reakcije. Gube med nosom in ustnicami postanejo globje. Podobno se dogaja tudi z očmi in čelom.

Kaj konkretno lahko naredimo proti nastanku gub: 

  • Vaja: redna vadba, telesu daje dodatno spodbudo, da ostane gibčno in dobro izgleda. Obraz, v najboljšem primeru, dobi le kremo. Kar velja za telo, velja tudi za obraz. Redna vadba ohranja obraz mlajši in preprečuje nastanek gub. 
  • Masaža: poleg vadbe, je vedno dobrodošla tudi masaža. Danes so za to na voljo posebne ščetke. Masaža spodbuja limfne žleze in zmanjšuje solzne vrečke. 
  • Piling: redna uporaba pilinga, zagotavlja obnovo kože, saj odstranjuje stare odmrle kožne celice. Topel encimski piling je pravo darilo za kožo. 
  • Nega: kreme in olja zagotavljajo vlago. Uporabljajte negovalna sredstva, ki najbolj ustrezajo vašemu tipu kože. 
  • Smeh: ko se smejimo, delujemo na vpliv gravitacije na naš obraz. Zato imate konkreten razlog za redno smejanje in hkrati aktiveno preventivo proti gubam. 
  • Pačenje: učinek je podoben kot pri smejanju, le bolj močan. Ker so mišice aktivne, sčasoma postanejo bolj čvrste. Zato razširite usta, namrščite nos in napihnite lica. Priporočamo, da te vaje izvajate, ko ste sami, saj so mogoče na trenutek videti nenavadno.
  • Zaščita pred soncem: za konec pa najbolj pomembna stvar! Kot stalno ponavljamo, zaščitite svojo kožo pred soncem! UVA žarki so glavni vzrok prezgodnjega staranja kože. Ultravijolična svetloba tanjša zgornje plasti kože in povzroči izjemno staranje kože. Začita pred UVB žarki, ščiti pred opeklinami in kožnim rakom. Danes vemo, da so UVA žarki odgovorni za 80% staranja kože! Žarki prodirajo zelo globoko v kožo in sčasoma poškodujejo vlakna v vezivnem tkivu. Zato se vedno zaščitite pred soncem! Prav tako se izognite pogostim obiskom v solariju.

Ne pozabite: vedno se smejte!