Fermentirane sestavine v kozmetiki

Fermentirane sestavine v kozmetiki

Če pomislimo na fermentiranje so prve asociacije povezane z živili. Noben čudež saj obstaja veliko fermentiranih živil. V tem področju ima fermentacija velik pomen za izdelavo in konzerviranje, brez nje ne bi poznali živil kakor kislo zelje, miso, čaj ali sir - tudi piva in vina nebi bilo.

Kaj je fermentacija?

Fermentacija je strokovni izraz za vrenje. Pri tem s pomočjo različnih gliv ali bakterij preoblikujemo organične snovi. Pri tem: vrenje ni popolnoma pravilna beseda za ta proces, saj predstavlja le del njega. Za fermentacijo ponavadi potrebujemo posebne posodice imenovane Fermentor.

Prihodnost kozmetike?

V zadnjem času fermentirane sestavine vedno večkrat najdejo uporabo v kozmetičnih izdelkih. To nam odpira veliko novih možnosti, saj glede na pridelavo surovine variira njena sestava. Naravne kozmetične surovine imajo prav zaradi kompleksne sestave velik razpon negovalnih učinkov, nasprotno sintetičnim surovinam. Bio fermentacija rastlinskih kozmetičnih surovin povzdvigne vsestranski učinek na nov nivo.

Izdelava

Najprej pridejo v fermentor naravne surovine iz buč, bambusa ali čilija. Ta, mikroorganizmi pretvorijo surovine v fremente. To ima veliko pozitivnih lastnosti. Fermentirane sestavine so večinoma zelo nežne, saj fermentacija del alergenov spremeni v ne alergene snovi. Fermentirane snovi imajo dodatne negovalne učinke - ti se razlikujejo glede na surovine. Dodatno fermentacija sprosti veliko rastlinskih sestavin. Izboljšan je torej dostop do snovi, zato jih telo lažje sprejme in absorbira.

Nekaj primerov:

  • Kokosov ferment je izdelan iz kokosa. Intenzivno neguje in zagotavlja zadostno vlažnost. Dodatno ima antimikroben učinek in tako lahko nadomesti sintetične konzervanse.
  • Bučkin ferment gladi kožo in ima nežen učinek pilinga, Poškodovani lasje so negovani in lasje ponovno pridobijo zdrav sijaj.
  • Čilijev ferment preprečuje iritacije kože in spodbuja prekrvavitev, kaj pripomore k boljšemu sprejemanju sestavin.

Ecco Verde že ima nekaj znamk, katere ponujajo izdelke s fermentiranimi snovmi:

WHAMISA: Ta blagovna znamka predstavlja čisto naravno kozmetiko organske kakovosti. Prihaja iz Koreje, ime pa pomeni cvet (Wha), lepoto (Mi) in številko štiri (Sa) za štiri sestavine, ki so v središču pozornosti: cvetje, sadje, semena in korenine.

100% Pure: Ameriška kozmetična znamka v eni od svojih linij za nego kože uporablja tudi fermentirane sestavine. Biofermentirana riževa voda je bogata z vitamini in encimi, ki negujejo in izenačujejo ten kože.

Delidea: Italijanski proizvajalec se v svoji liniji Blueberry & Lotus Flower zanaša na fermentirane aktivne sestavine. Ti biofermenti iz lotosovih cvetov vsebujejo lastnosti proti staranju.