Zdravje kože in spanec

Zdravje kože in spanec

Dober in globok spanec je lahko pomemben za zdravje kože, ki sije in postane enako lepa. Natančneje, ko trpimo zaradi nespečnosti in ko smo utrujeni, naše telo proizvaja več stresnega hormona, kortizola. Zvišane ravni kortizola lahko privedejo do povečanega stresa in vnetij v telesu, ki vplivajo na kakovost kože.

Povezava med lepo zdravo kožo in pomanjkanjem dobrega, globokega spanca pa je lahko začaran krog. To še posebej velja, če trpite za stanjem, kot sta nevrodermatitis ali ekcem, saj lahko tudi med spanjem privede do nezavednega praskanja.

Slaba kakovost spanca je v zadnjem času znana kot dejavnik, ki lahko poveča resnost vnetnih kožnih stanj. To spet povzroča srbenje, ki vpliva na spanec. Začarani krog nastane s poslabšanjem zdravja kože in kakovosti spanja, saj vplivajo drug na drugega. Vendar pa lahko dober spanec in zdrava koža tudi pozitivno vplivata drug na drugega. Dober spanec lahko pripomore k čiščenju kože, kar posledično izboljša spanec in s tem zdravje kože.

Še vedno niste prepričani? Tu je šest dobrih razlogov, zakaj premalo spanca vpliva na zdravje kože in zdravje na splošno:

 1. Premalo spanja poslabša obstoječe težave s kožo.
  Pojavijo se povečane vnetne reakcije, ki se pojavljajo v obliki pogostih aken, povečane občutljivosti kože ter pogostejših alergijskih kontaktnih dermatitisov in dražilnega dermatitisa. Pogostejše bolezni pomenijo več zdravljenja in več nege.
 2. Premalo spanja vpliva na naravno lepoto kože.
  Povečane vrednosti vnetja v telesu vodijo do povečanega razpada kolagena in hialuronske kisline v koži, torej do razpada tistih snovi, ki kožo naredijo sijočo in elastično.
 3. Premalo spanca poslabša težave s kožo, ki jih povzroči oslabitev imunskega sistema, povečane vrednosti vnetja v telesu pa vplivajo na sposobnost telesa za uravnavanje imunskega sistema. Ne samo, da vodi do pogostejših bolezni, ampak tudi do pogostejših kožnih stanj, kot sta nevrodermatitis ali luskavica. Luskavica ni le kožna bolezen, ampak je tudi pokazatelj povečane vnetne vrednosti, kar posledično kaže na povečano verjetnost srčnega infarkta.
 4. Premalo spanja vodi v manj lepote. Ko spimo, telo uravnava svojo ravnovesje vlage. Koža lahko povrne vlago, ki jo je izgubila čez dan, odvečna voda pa se izsuši. Slab spanec ali premalo spanja vodi v slabo ravnovesje vlage, kar povzroča otekle predele oči in oči in lahko privede do suhe kože vidnih gub.
 5. Premalo spanja pospeši proces staranja.Med fazami globokega spanja se koncentracije rastnega hormona povečajo in poškodovane celice se obnovijo. Brez teh globokih faz spanja se takšne celice ne obnavljajo, kar lahko povzroči, da se sčasoma naberejo majhne motnje. Vidimo jih po očitnih znakih staranja kože.
 6. Premalo spanca prispeva k povečanju telesne teže.
  Dober spanec pomaga uravnavati težo, kar je dobro tudi za našo kožo. Dober spanec ustavi lakoto in napolni rezerve moči volje. Posledično se nam lažje odpovemo prigrizkom.

Nasveti za dober počitek

Tukaj je še nekaj nasvetov, kako dobro spati ponoči, da naredite pravilno za svojo kožo.

 • Zvečer ne jejte preveč obrokov.
 • Čez dan pijte veliko vode, vendar ne pozno ponoči.
 • Spite s toplo odejo v zelo temni, hladni sobi.
 • Odstranite vse elektronske naprave iz spalnice (razen morda budilke).
 • Uporabljajte dihalno bombažno perilo in ga redno umivajte, da se pršice in bakterije ne nabirajo.
 • Ne uporabljajte visoko dišečih detergentov, saj dišave lahko dražijo kožo.
 • dejstvo

Lepotni spanec ni samo stari kliše, ampak je nepogrešlji za lepo in sijočo kožo.
Torej, spite dovolj in koža vam bo hvaležna.