Ni vsaka zaščita pred soncem enaka

Ni vsaka zaščita pred soncem enaka. Obstajajo različne vrste izdelkov za zaščito pred soncem z različnimi ZF. Pripravili smo vam odgovore na pogosto zastavljena vprašanja. ​

Kakšna je razlika med certificirano naravnimi kozmetičnimi izdelki za zaščito pred soncem in konvencionalnimi izdelki?  

Največja razlika je med stabilizatorji svetlobe ali UV filtri, ki ščitijo pred škodljivimi UV-žarki. Certificirano naravna kozmetika vsebuje mineralne in rastlinske filtre, medtem ko konvencionalni izdelki običajno vsebujejo kemične filtre.  

Kako delujejo različni filtri?

Mineralni UV filtri so izdelani iz mineralnih pigmentov naravnega izvora. Odbijajo sončno svetlobo, kot ogledalo. Na ta način manj UV sevanja prodre v kožo. Te filtri delujejo takoj po nanosu. Rastlinski filtri visoke kakovosti in koncentrirana olja zaradi svoje visoke koncentracije antioksidantov absorbirajo škodljivo sevanje. Kemični filtri pa v kožo prodrejo. UV sevanje s toploto spreminjajo v infrardeče sevanja. Delovati pričnejo šele po približno 30 minutah. 

Zakaj je potrebna previdnost pri kemičnih filtrih? 

Kemični filtri so se že večkrat izkazali za problematične. Študije so pokazale, da lahko zmotijo občutljiv hormonski sistem, lahko pa delujejo tudi alergeno. Poleg tega uničujejo koralne grebene. Zato je uporaba kemične zaščite pred soncem na številnih plažah v Avstraliji in ZDA prepovedana.

UVA in zaščita UVB - kako se razlikujejo?

Valovna dolžina žarkov je drugačna. UVA žarki so dolgi valovi, UVB žarki pa kratki. UVA žarki prodrejo globlje v kožo (do usnjice) in so v glavnem odgovorni za staranje kože. UVB žarki pa prodrejo skozi zgornjo plast kože. V Evropi naj bi izdelki za zaščito pred soncem nudili zaščito pred tema vrstama žarkov (predlagano razmerje 1:3 UVA:UVB). Če izdelek izpolnjuje te zahteve, je na embalaži znak odlikovanja (majhen krog, v katerem piše UVA).  

Kakšen ZF naj uporabim kdaj?

100-odstotne zaščite pred UV sevanjem ne nudi noben izdelek. ZF pomeni, kako dolgo izdelek ščiti. Gre za neke vrste multiplikator za zaščito pred soncem, npr. če na soncu lahko ostanete šest minut, preden koža postane rdeča, potem lahko ta čas podaljšate za desetkrat s ZF 10 (na šestdeset minut). Z ZF 30 do tridesetkrat. Zato je zelo pomembno, da izdelek uporabljate redno, ker v določenem trenutku, tudi najboljša zaščita izgubi svoj učinek. Prav tako priporočamo, da se poleg zaščite z oblačili, umaknete v senco. Mimogrede, že ZF 20 blokira 95% UVB žarkov. To število se počasi povečuje. ZF 50 jih blokira 98%, kar je le 3% več.