Označevanje proizvodov 2. del - o oznaki INCI

Po podrobnem pregledu podatkov o roku trajanja kozmetičnih izdelkov, v prejšnjem tednu, si sedaj bližje poglejmo oznako INCI. ​ 

INCI je kratica za mednarodno nomenklaturo kozmetičnih sestavin (International Nomenclature of Cosemetic Ingredients). Gre za preprosto, mednarodno veljavno smernico za navajanje sestavin kozmetike, ki jo najdemo bodisi na embalaži, v škatlici ali na navodilih za uporabo (včasih na vseh treh hkrati). 

Alergiki

Oznaka INCI, je še posebej pomembna za ljudi, ki so alergični na nekatere snovi. Ti imajo namreč možnost preverjanja alergenih snovi. Za navajanje rastlinskih snovi se uporablja latinsko ime. Nekateri izdelki pa imajo priložen tudi seznam v angleščini oziroma jeziku države proizvajalke. 

Predpisi

Naslednje smernice so predpisane mednarodno:

  • Sestavine morajo biti glede na njihov delež v skupni masi, navedene v padajočem vrstnem redu. Torej prva navedena snov, predstavlja največji delež proizvoda.  

  • Snovi, ki tvorijo manj kot en odstotek teže ni treba navesti.

  • Barvila, ki se uporabljajo, so vedno navedena na koncu. Padajoč vrstni red ne velja za navajanje barvil.

  • Dišave niso navedene posamezno. Razlog je v tem, da je ena dišava običajno sestavljena iz do sto posameznih dišav. V kolikor obstaja sum, da je neka snov alergena, jo je potrebno navesti. Trenutno poznamo 26 takšnih dišav. 

Informacije za potrošnike

Ker nimamo natančnega odstotka sestavin, služi INCI oznaka predvsem kot informacija. Z njeno pomočjo lahko ocenimo koncentracijo vsebovanih posameznih sestavin. Ne pozabite: manj kot je snovi v izdelku, manjša je nevarnost za intoleranco na posamezno sestavino.

Trije razredi

Pri kozmetiki ločimo tri razrede, v katere lahko razdelimo posamezne snovi: osnovne, aktivne in pomožne sestavine. 

Osnovne sestavine so materiali, ki so naravno prisotni v koži. Koža jih potrebuje za svoje pravilno delovanje in izpolnjevanje zaščitne funkcije. Najbolj pomembne osnovne sestavine so maščobe in olja. 

Aktivne sestavine so tiste sestavine, ki razvijajo učinke poleg osnovnih sestavin. To so na primer vsi vitamini, encimi, kisline,...

Pomožne sestavine pa dajejo kozmetičnim izdelkom dodatne funkcije,  kot na primer prijeten vonj. To so arome, dišave, emulgatorji in konzervansi. Čeprav so posamezni dodatki običajno v nizkih koncentracijah dodani v izdelek, pa so pogosto dodani v zelo velikem številu. Pogosto presegajo število osnovnih in aktivnih sestavin skupaj.  

Opomba: INCI informacije niso znak kakovosti, saj podatki niso vedno jasni (na primer pri parfumih).