Znebite se madežev ličil brez pranja

Znebite se madežev ličil brez pranja

Madeži ličil so sila neprijetni. Ne skrbite, obstaja nekaj načinov, kako se jih znebiti - tudi brez pranja.

Na žalost se rado zgodi, da najdemo madeže ličil na naših oblačilih. Razlogi so različni, vse madeže pa želimo le čimhitreje odstraniti. Pred vami je nekaj nasvetov za odstranjevanje madežev - tudi brez pralnega stroja.

Škrob in pecilni prašek

Večina kozmetičnih izdelkov je sestavljena iz maščobe in barve, zato moramo odstraniti oboje. Pomembno je, da ukrepate hitro, saj se maščoba hitro širi. Zato najprej čimvečjo količino ličila odstranite z vpojnim robčkom. Da bi odstranili preostali maščobo, pa na madež potresite koruzni škrob, rahlo natrite in pustite, da deluje nekaj minut.

Nato škrob odstranite in navlažite madež. Za tem na madež potresite pecilni prašek in pustite delovati, da odstrani barvo. Zadnji korak ponavljajte, dokler ostanki barve ne izginejo.

Za bela oblačila

S pravimi sredstvi, tudi odstranjevanje madežev ličil iz belih oblačin, ne bi smelo biti težava. Najprej ostranite plast maščobe z vpojno krpo. Ko se madež posuži, uporabite galsko (žolčno) milo,, ga navlažite in natrite madež. Milo ne bo odstranilo le barve, temveč tudi preostalo maščobo.

Ledene kocke

Tekoča podlaga, samoporjavitveno sredstvo ali korektor je najlažje odstraniti s praskanjem, še preden se posuši. Vzemite ledeno kocko in natrite madež s krožnimi gibi. Vmes madež popivnajte s papirnato brisačo. Postopek ponavljajte, dokler barva ne izgine iz tkanine.

Najlonske nogavice

S starimi nogami lahko odstranite praške, kot so podlage, rdečila ali senčila. V ta namen uporabite stare najlonske nogavice, ki jih ne uporabljate več. Najprej odstranite odvečni prašek iz oblačil. Za to uporabite sušilec za lase (hladen zrak) ali pihnite vanj. Nato madež očistite s hlačnimi nogavicami. Najlonke absorbirajo barvne pigmente. Ko jih operete v pralnem stroju, jih lahko uporabite ponovno.

Kruh

Če je treba reagirati zelo hitro, si lahko prim adežih šminke ali podlage pomagate tudi s kruhom. V ta namen vzemite košček kruha ali toasta in z njim nežno obrišite madež. Ta metoda se dobro obnese predvsem na temnih oblačilih, vendar pa madež mogoče ne izgine v celoti, zato to metodo uporabite, ko res ni druge možnosti.

Čistilni robčki

Pozor: Preden uporabite čistilne robčke, jih preizkusite na neopaznem mestu, saj lahko kemikalije iz robčkov reagirajo s tkanino. Če je oblačilo prestalo preizkus, začnite madež odstranjevati s krožnimi gibi. Začnite na robu in počasi nadaljujte proti sredini.

Če večina madežev izgine, sperite tkanino s tekočo mrzlo vodo. Nato pa popivnajte s suho papirnato brisačo.