Pravilna ustna higiena

Pravilna ustna higiena

Teden ustne nege je idealna priložnost, da nekaj besed posvetimo pravilni negi zob in ustne votline.

Pri ustni negi bližnice ne obstajajo. Za učinkovito ustno higieno je potreben čas in potrplenje. Poleg tega ne gre brez ustreznih pripomočkov. To so: 

  • zobna ščetka
  • zobna pasta
  • nitka
  • ustna voda

Mogoče nega ni vedno zabavna, vendar le ustrezna ustna nega zagotavlja lepe, negovane in predvsem zdrave zobe in močne dlesni.

Pravilne tehnike čiščenja

Tudi najboljši zobni pripomočki ne pomagajo, če je postopek čiščenja napačen. Zato smo za vas pripravili hitri vodnik. Verjetno vse to že veste, pa vendar je osvežitev znanja dobrodošla. 

  • Osnovno načelo je, da greste vedno iz rdečega v belo. Premikajte ščetko iz dlesni proti zoben, nikoli obratno.  
  • Krtačite sistematično iz ene strani proti drugi. V nasprotnem primeru lahko nekatera območja krtačite večkrat, nekatera pa ne bodo očiščena. 
  • Ne pretiravajte s pritiskanjem, saj lahko pride do dveh negativnih učinkov. Zaradi agresivnega ščetkanja lahko pride do umika dlesni in izpostavljenosti koreninskih površin. Poleg tega pa lahko tudi poškodujete sklenino.  
  • Zobe krtačite vedno vsaj dve minuti, tako iz zunanje kot iz notranje strani.  
  • Umijte zobe dvakrat do trikrat na dan. Le z rednim ščetkanjem lahko odstranite vse zobne obloge.
  • Zobe redno nitkajte. Tako boste učinovito očistili tudi medzobne prostore. Tja namreč ne seže niti najboljša ščetka. 

Ali ročna zobna ščetka zadošča za nego zob?

Odgovor na to pogosto zastavljeno vprašanje se glasi: da. Ročne zobne ščetke so primerne za nego zob. 

Kakšno zobno pasto naj uporabim?

Zobe umivajte z zobno pasto, saj podpira čistilni učinek zobne ščetke. Tako pomaga pri odstranjevanju bakterij plaka.

Dobra stvar pri naravnih zobnih pastah je, da ne vsebujejo nobenih problematičnih snovi. Niti PEG, natrijev lauril sulfata, triklosana, niti drugih škodljivih kemičnih snovi.

Ali uporabiti zobno pasto s fluoridom ali brez, je vprašanje, ki si ga dandanes vsi zastavljamo. Raziskave kažejo, da je fluorid še vedno glavno sredstvo za preprečevanje zobne gnilobe. Iz tega razloga, je revija Ökotest razvrednotila vse zobne paste brez fluora.

Kljub temu, pa obstaja valiko ljudi, ki prisegajo na zobno pasto brez fluora. Fluorid lahko pri zelo visokih odmerkih povzroči zdravstvene težave. Trenutne raziskave ne govorijo o nevarnosti zobnih past s fluoridom. Do težav lahko pride le, če nekdo zaužije večje količine zobne paste s fluoridom. 

Ali se boste odločili za zobno pasto z fluoridom ali brez, je odvisno od vas. Na Ecco Verde ponujamo tako zobne paste z in brez fluorida.  

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za ustno higieno.