Karitejevo maslo - zlato za ženske + recept

Karitejevo maslo - zlato za ženske + recept

Karitejevo maslo je v Evropi sestavni del številnih kozmetičnih izdelkov, saj je cenjeno zaradi svojih hranljivih lastnosti. Velik del karitejevega masla v Afriki se še vedno ročno pridela. Tam predstavlja veliko več, kot le sredstvo za nego kože.  

Malo je izdelkov, ki so za roke boljši kot karitejevo maslo. Tega se zaveda veliko ljudi. Le malo pa jih ve, da je pridobivanje masla iz plodov karitejevega drevesa, težko ročno delo. 

Drevo raste v tropski Afriki od Senegala do Ugande, zato se to področje imenuje ''Shea-Belt'' oziroma pas kariteja. Tam ženske pridobivajo dragoceno maslo iz plodov karitejevega drevesa. Maslo, ki ga imenujemo tudi ''zlato žensk'' je proizvedeno na roke in na tradicionalen način. Zato je njegova cena nekoliko višja. 

Kako se proizvaja karitejevo maslo?

Pot od semen karitejevega drevesa do masla je dolga. Najprej je potrebno ročno obrati plodove in jih posušiti. Ko se na sonco posušijo, se odstrani lupina in zdrobi sredica.

Šele takrat se začne proizvodnja masla. Jedra sušijo še enkrat. Nato jih pražijo na ognju. Od trajanja praženja je odvisna končna barva masla. Barva masla lahko sega od bele, rumene, pa vse do črne. 

Jedrca še enkrat zdrobijo in temu sledi mešanje z vodo. Nastalo goščo se gnete z rokami in se jo ročno stiska.

Tako nastala mastna emulzija maščobe se še naprej kuha, dokler ne izpari preostala voda. Potem se še vroče maslo filtrira s pomočjo bombažne tkanine. Ko se ohladi, je maslo gotove, vendar se ga večina še rafinira. Na ta način odstranijo barvo in pridobijo belo maslo brez vonja.  

Učinek karitejevega masla

V tako imenovanem pasu kariteja, že tisočletja cenijo pozitivne lastnosti karite plodov. Terapevtske lastnosti karitejevega masla so: 

  • sprošča poškodovano, razdraženo, rdečo kožo
  • pomirja
  • naredi kožo gladko
  • intenzivno vlaži

V Afriki pa se karitejevo ne uporablja le za nego kože. To drevo in njegovi proizvodi spremljajo afričane od rojstva do smrti. Uporabljajo vse dele drevesa, od listja, plodov, smole, do lubja. Olje se uporablja za kuhanje, smola je naravno lepilo in je priljubljena kot žvečilni gumi. Ostanki, ki ostanejo od proizvodnje masla se uporabljajo za učvrstitev kolib in polnjenje razpok v stenah. Karitejevo maslo se uporablja tudi v tradicionalni afriški medicini. Gre za rastlino s širokim spektrom uporabe in predstavlja osnovo življenja za ljudi v Afriki.

Regionalna pomoč

Danes obstajajo številni proizvajalci naravne kozmetike, ki podpirajo zadrugo žensk v pasu kariteja. Eden od njih je na primer Farfalla. Švicarska družba podpira zadruge v Burkini Faso. Del svojih prihodkov Farfalla podari za izboljšanje življenjskih pogojev ljudi, ki živijo na tem območju. Podpirajo se projekti kot so na primer gradnja vodnjakov ali mlinov. 

Balzam za ustnice - ''naredi sam''!

Čisto karitejevo maslo je blagoslov za vse, ki cenijo doma ustvarjeno naravno kozmetiko. Karitejevo maslo brez vonja je odlična osnova za različne negovalne balzame za nego poškodovane in suhe kože.

V zimskem času so ustnice še posebej izpostavljene vetru in mrazu, zato potrebujejo bogato nego. Pripravili smo recept za regenerativni balzam za ustnice. Izdelava je zelo preprosta! 

Sestavine

  • 7 g karitejevega masla
  • 3 g jojobinega olja
  • 2 g olja rakitovca 
  • 1 kapljica eteričnega olja melise (10%)

Priprava

Jojobino olje vlijte v posodo in ga nežno segrejte v vodni kopeli. Dodajte karitejevo maslo in počakajte, da se raztopi. Pazite, da ni prevroče! Če je potrebno, sodelico odstranite iz kopeli in neprestano mešajte. Ko je vse dobro zmešano, naj se masa malce ohladi. Nato dodajte olje rakitovca in kapljico eteričnega olja melise. Dobro premešajte. Mešanico prelijte v ustrezno posodico in pustite, da se ohladi.