Zmajeva kri

Odkrijte z nami skrivnosti učinkovine s pravljičnim imenom.

Zmajeva kri in je visoko kakovostna smola, ki se pridobiva iz različnih rastlin. Njeno znanstveno ime je ''Croton lechleri''.

Ta dragocena snov se uporablja v različne namene. V starih časih so jo uporabljali v medicinske namene in prižiganje (kot kadilo). Danes se zmajeva kri uporablja v kozmetiki in farmacevtskih izdelkih. Proizvodnja smole je preprosta. Posamezne veje rastlin se obdela tako, da iz njih kaplja dragocena smola.

V starih časih so verjeli, da je kurjenje plemenite smole prežene zlo, in negativno obrne v srečo in ljubezen. V resnici ima smola, ki jo s pridom uporabljajo v Južni Ameriki, različno zdravilno moč. Uporablja se proti malariji, glavobolom, slabokrvnosti,...

Današnje raziskave pa so potrdile tudi odlične učinke proti gubam. Zmajeva kri, sintetizirana v obliki olja ali kot sestavina, naredi vodotesen film na koži, ki preprečuje izgubljanje vlage. Kožo ščiti pred prostimi radikali, brez obremenjevanja. Zmajeva kri izboljšuje teksturo in tonus kože, blaži pa tudi škodljive učinke UVB žarkov.

Poleg antikoagulatnih lastnosti, je smola primerna za zdravljenje ran, ekcemov in drugih kožnih težav. Proces zdravljenja je podprt s snovjo imenovano taspine, ki pospešuje celično zdravljenje. Vsebuje pa tudi snovi, ki izredno pospešujejo celjenje ran.

Tudi danes šamani v Južni Ameriki poleg ostalih zdravilnih rastlin, pri svojih zdravilnih obredih uporabljajo tudi zmajevo kri.

Kemična sestava Croton lechleri ​​je zapletena. V glavnem vsebuje proantocianidine, tanine, alkaloide in lignane. Zmajeva kri se lahko uporablja tako interno v medicini, kot zunanje v kozmetiki. Pogosto jo predpisujejo za zdravljenje različnih bolezni, vključno z grižo, razjedami, kašljem. Zunanja upraba v kozmetične namene pa zmanjšuje srbenje po pikih insektov, vnetja ustne votline, herpes, hemoroide in revmatizem. revmatizem.