Aloe Vera - kraljica zdravilnih rastlin

Skoraj vsakdo pozna aloe vero. Lahko jo poimenujemo tudi "kraljica zdravilnih rastlin". Danes jo najdemo v številnih izdelkih. Zato ni le najbolj znana, ampak tudi najbolj oglaševana zdravilna rastlina na svetu. Vendar pa uporaba aloe vere sega daleč v zgodovino.

Aloe vera je poznana že tisoče let. Dokazi kažejo, da so jo egipčani uporabljali že pred 6000 leti. Sumerci pa so bili dobro seznanjeni z njeno zdravilno močjo že pred več kot 4000 leti. Od takrat naprej, je aloe vera večkrat omenjena v zgodovinskih zapisih.

Še danes ni popolnoma jasno, iz katere države rastlina izhaja. Predvideva se, da izvira iz Arabskega polotoka. Vendar pa jo lahko še danes najdemo v vseh tropskih in subtropskih regijah po svetu, kjer se ukvarjajo z njenim gojenjem. V mnogih delih sveta kot je Sredozemlje in Indija jo priznavajo kot nacionalno rastlino.

Aloe vera nima stebla in je praktično sestavljena iz samih listov. Ti listi lahko zrastejo do 50 cm visoko in 7 cm široko. Prekrita je s plastjo voska in drobnih trnov, ki so vidni na robovih listov. Zaradi tega spominja na kaktus, vendar ima podoben izgled kot agava. Zanimivo je, da ne pripada ne rodu kaktusov, ne agav, ampak sodi v rod lilij.

Aloe vera shranjuje svoja hranila in vodo za preživetje v svojih listih. Aktivne sestavine so absorbirane v liste v obliki gelastega tkiva.

V aloe vera gelu najdemo skoraj 200 različnih aktivnih sestavin. Glavno sestavino ki se imenuje polisaharid acemanana, vsebuje tudi celična membrana ljudi in krepi organizem, zaradi pozitivnega vpliva na imunski sistem. Do pubertete se omenjeni polisaharid acemanana proizvaja v telesu. Kasneje pa ga je potrebno zaužiti preko hrane. Poleg tega, je rastlina je bogata z vitamini, aminokislinami, minerali in encimi.

Sluzasta konsistenca aloe vera gela se hitro absorbira v kožo in se tradicionalno že stoletja uporablja za celjenje ran in opeklin. Njene sestavine so prava poslastica za kožo. Zato jo najdemo v številnih lepotnih in kozmeitčnih proizvodih.

Aloe vero lahko zaužijemo tudi interno. Podpira prebavo in s tem lahko pomaga olajšati zaprtje. Vendar pa je potrebna previdnost pri njenem uživanju, saj lahko prevelik učinek povzroči resne neželene učinke. Zato je priporočljivo, da se pred njenim uživanjem posvetujete z zdravnikom.

Tukaj boste našli široko paleto izdelkov, ki vsebujejo aloe vero.