Zabuhlost in temni kolobarji: proč z njim!

Z videzom temnih podočnjakov ali vrečk pod vašimi očmi, boste hitro dobili naziv nočnega žurerja. Ker je to samo eden izmed številnih razlogov, se postavlja vprašanje: kako se jih znebiti?

Zabuhlost oziroma vrečke pod očmi in podočnjaki, sta dva različna pojava, ki se pojavljata na istem področju, področju okrog oči.

- Zabuhlost oziroma vrečke pod očmi nimajo nič opraviti z vrečkami. Ta izraz se uporablja za nakopičeno maščobo, kot posledica prekinjenega pretoka limfe.

- Temni kolobarji nastanejo, ko se tekočina, ki se zadržuje v področju oči in tako vodi do modrikastega obarvanja.  

Razlog, zakaj obe težavi vplivata na področje oči, leži v konstituciji kože v tem predelu. Koža na tem mestu je trikrat tanjša od kože na preostalem obrazu in celo do šestkrat tanjša kot koža po telesu, zato je zelo občutljiva.

Razlogi za vrečke pod očmi so različni. Razlog je lahko tudi dednost. Vrečke pod očmi pa lahko kažejo tudi na bolezen. Pomanjkanje spanja in gibanja, preveč alkohola in kajenje, stres. Poleg vseh teh vzrokov pa tudi starost igra pomembno vlogo. S starostjo je verjetost, da se pojavijo vrečke pod očmi večja, saj takrat vezivno tkivo in mišice popuščajo.

Kaj lahko storimo proti njim? Proti temnih kolobarjev žal ne moremo storiti veliko, za vrečke pod očmi pa obstaja nekaj možnosti. Če ne želite leči pod nož ali laser, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Odlično se obnesejo sredstva za hlajenje, saj z redno uporabo zmanjšujejo vrečke pod očmi. To lahko enostavno poizkusite s kocko ledu. Primerne so tudi rezine kumare, v hladilniku hlajene čajne vrečke in skuta. Pustite delovati 20 minut.

  • Veliko pijte! To ni dobro le proti vrečkam pod očmi, ampak za splošno zdravje.

  • Tudi z zmanjšanim vnosom soli lahko izboljšate videz vrečk pod očmi.

  • Dovolj spanja je za telo zelo pomembno. S pomanjkanjem le tega, telo ne more pravilno delovati zato lahko prej pride do zabuhlosti pod očmi. 

  • Položite krompirjeve rezine na oči - kataloza, ki je prisotna v krompirju se pogosto uporablja kot sestavina v izdelkih za nego kože in je dobra proti zabulosti.

  • Seveda lahko uporabite tudi kreme za to področje. Pogosto, a ne vedno, vsebujejo sečnino, ki veča vlažnost v koži, kar vodi do boljše prožnosti.

  • Masiranje predela okoli oči lahko privede do izboljšanja. Enostavno z dvema prstoma in nežnimi krožnimi gibi masirajte to področje. Nežno potegnite s prsti proti korenini nosu preko notranjih kotov oči in pod očmi nazaj do zunanjih kotov oči. Bodite nežni! Za dodaten učinek to delajte z mrzlimi prsti.

  • Trenutno je v trendu: Yotox. To je joga za obraz. Na internetu boste našli različne vaje iz tega področja, ki naj bi pomagale proti temnim kolobarjem in vrečkami pod očmi.