Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

Popolna nega za kodraste lase!

Poudarite lepoto svojih kodrov z metodami Co-Washing in/ali Squish to Condish (STC)!

Ste že slišali za metodo Curly Girl (CGM)? Če imate kodraste lase, ste verjetno že naleteli na ta izraz. Na našem blogu lahko najdete zanimive prispevke, ki razkrivajo več o tej metodi nege las. Eno pomembnejših izhodišč CGM je prepoznavanje vrste kodrov in izogibanje številnim škodljivim snovem, ki jih lahko najdemo v kozmetiki.

Med ključnimi spoznanji CGM je mnenje, da se za čiščenje las ne sme uporabljati šampon. Namesto tega se priporočajo balzami ali co-wash izdelki. Slednji ponujajo najboljše od obeh, šampona in balzama, saj nežno čistijo ter hkrati lajšajo razčesavanje in negujejo lase. Predpogoj je, da so združljivi s CGM. To pomeni, da so sestavine "čiste" z vidika metode Curly Girl. Co-washing ni nič drugega kot metoda umivanja las brez šampona in škodljivih sulfatov, na najbolj nežen in neškodljiv način.

Šamponi za lase namreč pogosto vsebujejo škodljive snovi, kot so agresivne površinsko aktivne snovi, ki odstranjujejo tudi naravno maščobo iz las. To se na prvi pogled morda ne zdi nič slabega, vendar lahko to poškoduje lasno vlakno, ker je čistilni učinek premočan za lasišče in lase, še posebej za kodraste lase, ki zaradi svoje posebne strukture potrebujejo dodatno nego, da ne izgubijo sijaja in elastičnost ali postanejo suhi. Na srečo je Co-washing veliko nežnejše od običajnega čiščenja.

Kakšne so prednosti?

Kodrasti lasje so običajno bolj suhi kot ravni lasje. To je posledica njihove strukture, saj naravna olja, ki jih proizvaja lasišče, potrebujejo veliko več časa, da prodrejo v lase. Torej, če boste lase še naprej čistili s šamponom, bodo ostali suhi, prav tako lasišče, kar lahko povzroča srbenje.

Prednosti Co-washing metode:

  • Ravnovesje vlažnosti lasišča in las ostane nedotaknjeno.
  • Več sijaja in frizz učinka.
  • Boljše definiranje kodrov.
  • Boljša prožnost, manj lomljenja las in lažje razčesavanje.

Za koga sta primerni Co-washing in STC metodi?

Najpomembneje je, če poznate svoje kodre in tip las, saj lahko le tako svoje lase tudi optimalno negujete.

Squish to Condish in Co-Washing sta načeloma primerna za skoraj vse tipe las, od gostih do suhih in poroznih. Metodi lase intenzivno vlažita in čistita, ne da bi jih izsušili.

Vendar pa npr. ti metodi nista idealni za mastne lase, saj so lahko lasje nato videti še bolj mastni, saj ne odstranjujeta odvečnih naravnih olj. Co-washing se odsvetuje tudi pri poškodovanih in krhkih laseh. Namen balzama je namreč lase narediti še mehkejše, a če imate lomljive ali šibke lase, to vsekakor ni dobra ideja. Za to vrsto las obstajajo posebni izdelki za obnavljanje las.

Verjetno poznate svoj tip las, a poznate tudi svoj tip kodrastih las?

Morda ste naleteli na izraze, kot so kodri 2c ali 3b. Pravzaprav se to nanaša na tip kodrov in le-teh je kar nekaj. Začnejo se pri 2a, in sicer z rahlo valovitimi lasmi, ter končajo pri 4c z močno nakodranimi lasmi. Tipi kodrov so lepo prikazani na naslednji sliki:

Ste našli svoj tip kodrov? Ne skrbite, če ni le eden. Pravzaprav ima večina ljudi mešan tip kodrov - dveh ali več različnih tipov.

Kako deluje Co-washing?

Za to metodo lahko uporabite Co-Wash izdelke ali blage balzame za lase brez sulfatov in silikona. Razlika je v tem, da prvi lahko vsebujejo blage detergente/površinsko aktivne snovi, vendar so ti bistveno nežnejši od tistih v šamponu in so zato po vrsti izdelka bolj podobni balzamu. Po drugi strani balzami običajno ne vsebujejo nobenih površinsko aktivnih snovi, vendar so zato manj aktivni kot detergent.

Uporaba mask ali intenzivnih oblog za lase pri Co-washingu ni priporočljiva. Ti izdelki so pretežki in niso primerni za uporabo večkrat na teden.

Ko najdete ustrezen izdelek za svoje lase, jih zmočite in temeljito sperite ter nato nanje nanesite Co-washing izdelek ali balzam. Koliko izdelka potrebujete, je odvisno od dolžine las in potrebne količine za učinek. Nato približno 5 minut izdelek vmasirajte v lase, od korenin do konic, na približno enak način, kot bi to storili s šamponom.

Z masažo bo lasišče nežno očiščeno, saj bo izdelek pobral iz las in lasišča vso umazanijo. Balzam pustite delovati še nekaj minut, preden ga temeljito izperete.

Ta postopek lahko ponovite, če menite, da vaši lasje še niso popolnoma čisti.

Občasno lahko namesto Co-washinga naredite tudi intenzivnejše čiščenje: tedenski piling lasišča ali umivanje s šamponom in balzamom vsaka dva tedna je lahko dobra praksa, odvisno od vašega tipa las.

Občasno bo morda potrebno tudi tako imenovana metoda "Clarify". Če so vaši lasje po nanosu Co-wash izdelkov nenadoma brez življenja, vaše lasišče pa suho, srbeče ali celo s prhljajem, ter se vam zdi, da vaša negovalna rutina ne deluje več, je prišlo do "Build-up" efekta oz. do nakopičenja usedlin. Težavo lahko odpravite s Clarify postopkom. Preprosto uporabite šampon, ki je skladen s CGM, ali Clarifyer šampon.

Drug način čiščenja je uporaba mešanice vode in bio jabolčnega kisa, ki odstrani nakopičene negovalne izdelke ter očisti lasišče in lase. Hkrati lase oskrbi s hranilnimi snovmi, zaradi katerih so videti zdravi.

Zdaj pa še o Squish to Condis tehniki

Squish to Condish (STC) bi lahko prevedli kot "stiskanje balzama" - v lase z vodo vnesete balzam in jih na ta način intenzivno navlažite ter jih hkrati definirate.

Uporabite svoj običajni balzam ali Co-wash izdelek. Običajno zadostuje majhna količina. Z malo vaje boste hitro ugotovili, koliko balzama pravzaprav potrebujete.

Ko so vaši lasje oprani in razčesani/počesani, lahko nadaljujete s STC. To storite tako, da majhno količino balzama porazdelite po mokrih laseh.

Nagnite glavo naprej in pustite, da lasje visijo navzdol. Še vedno morajo biti mokri in na otip kot morska trava – tako imenovani "lasje morske alge": debeli, mokri prameni, ki so mehki in puhasti. Če nimate tega občutja, dodajte malo balzama.

Roke oblikujte v čašico in ju napolnite z vodo iz pipe ali prhe.

Lase položite v roke, napolnjene z vodo, in jih nežno gnetite od spodaj navzgor. Pri koreninah naredite nežne stiskalne gibe. Ko to počnete, bi morali slišati zvok, ki nekoliko spominja na hojo po blatu iz otroštva ali izpiranje ust z ustno vodico.

To naredite z vsemi lasmi: ob strani, zadaj, spredaj.

Če imate še vedno občutek krepastih ali puhastih las, tehniko enostavno ponovite.

Končali ste, ko vam lasje nehajo preveč kapljati. Biti morajo brez frizz učinka in hkrati definirani.

Če ne, ponovite postopek z malo več vode ali manj/več balzama, dokler ne boste zadovoljni z rezultatom.

S to tehniko se balzam NE spere. Na laseh pustite le toliko balzama, kot je potrebno. V laseh ostane le potrebna količina in se enakomerno porazdeli.

Po STC so vaši lasje pripravljeni na gel za kodranje. Ne potrebujete več Leave-In izdelkov za nego – razen če si tega želite.

Lase lahko nato oblikujete ali pustite, da se posušijo na zraku. Ne pozabite pa, da lahko sušenje na zraku s to tehniko traja nekoliko dlje – pravkar ste dodali kar nekaj vode. Poleg tega bodo kodri videti bolj definirani in manj skodrani.

Opombe:

Pravkar ste izvedli Clarify postopek, vendar se stanje ni izboljšalo? To najverjetneje pomeni, da so izdelki, ki jih uporabljate, preprosto pretežki za vaše lase ali pa se jih je treba navaditi na Co-Washing. Prehod vaših las iz šampona v Co-Wash umivanje lahko traja nekaj tednov. Vztrajajte – vsekakor se splača.

Prav tako ne izvajajte Clarify postopek prepogosto – to lahko poškoduje lase.