Kaj pomaga pri nevrodermitisu?

Ljudje, ki trpijo za nevrodermitisom oziroma atopičnim dermatitisom, dobesedno trpijo. Neznosno srbenje, suha koža in ekstremna psihična obremenitev. Pravilna nega, ki pomirja razdraženo kožo pod stresom, je zato neprecenljiva.

Nevrodermitis je kronična, nenalezljiva kožna bolezen, ki se pojavlja v serijah. Na žalost je ni mogoče pozdraviti, vendar je obvladljiva. Ta bolezen zahteva veliko iznajdljivosti. Dosledna rutina pri negi kože in izogibanje vsemu, kar po nepotrebnem razdraži kožo, sta dober začetek za preprečevanje izbruhov. Poleg tega je zelo pomembno izogibanje psihološkem stresu. Psiha ima namreč močan vpliv na stanje kože.

Pri nevrodermitisu ali atopijskim dermatitisu je naravna pregrada kože zelo poškodovana. V koži ni pomembnih naravnih lipidov, zato koža ne more zadrževati vlage. Tako koža izgubi sposobnost, da prepreči vdor virusov, gliv in kemičnih snovi v telo.

Zato je nežna nega ključnega pomena, da prepreči izpostavljanje kože dražečim in škodljivim snovem. Pri izbiri ustreznih izdelkov upoštevajte naslednje točke:

  •  Izberite izdelke brez sintetičnih dišav, barvil ali konzervansov, saj so manj alergeni.
  • Enako velja za parabene in mineralna olja. Tem snovem se izogibajte, da ne bi po nepotrebnem dražili kože.
  • Napis "dermatološko testirano" zagotavlja, da je izdelek nežen.
  •  Manj je več. Bolje je, da uporabljate manj izdelkov, a le te ustrezne.  
  •  Higiena je pomembna. Kozmetične izdelke je treba zapreti takoj po uporabi. Poleg tega, izdelke vedno uprabljajte le s čistimi rokami.
  • Bodite pazljivi pri izboru mil, gelov in šamponov - ne uporabljate agresivnih izdelkov.
  • Enako velja tudi za vaš detergent za pranje perila, saj ostanki ostanejo na vaših oblačilih. Izbirajte detergente brez vonja, primerne za občutljivo kožo.
  • Tudi izbira ustreznih materialov oblačil je pomembna. 

Nasvet: Odvisno od vremena, je priporočljiva uporaba različnih toaletnih pripomočkov. V toplih mesecih uporabljajte izdelke z visoko vsebnostjo vode. Ti izdelki se hitro absorbirajo in hkrati hladijo kožo. V hladnih mesecih pa koža, posebej zaradi suhega zraka kot posledico ogrevanja, potrebuje bolj mastno nego. Kreme z visoko vsebnostjo lipidov pomagajo vzpostaviti lipidno ravnovesje kože.