Samoporjavitev - vse, kar morate vedeti

Popoln videz zagorelosti v vsakem letnem času s pomočjo samporjavitvenih sredstev ni več problem. Z najboljše rezultate, pa je potrebno upoštevati nekaj stvari. Pripravili smo vam nekaj informacij in nasvetov. ​

Ali samoporjavitvena sredstva poškodujejo kožo?

V bistvu je samoporjavitev koži prijazna alternativa. V večini izdelki uporabljajo bodisi DHA ali erythrulose ali zmes obeh snovi. Gre za sladkorne molekule, ki se pojavljajo tudi v telesu. So neškodljive. Učinek DHA se začne po šestih do osmih urah, učinek erythrulose pa po približno dveh dneh. Za to je tan z uporabo erythrulose dolgotrajneši.

Učinkovito delujejo na vsakem človeku?

Ne, ne na vseh. Snovi, ki se uporabljajo za samoporjavitev so sladkorne molekule, ki reagirajo z beljakovinami in aminokislinami v koži. Od 10 do 15 odstotkov ljudi teh snovi v koži nima, zato pri njih ne pride do poteka reakcije.

Kateri izdelek je pravi?

Samoporjavitvena sredstva so na voljo v več različicah: losjon, gel, krema, sprej ali pena. Vse vrste izdelkov deluje enako dobro. Eksperimentirajte z več različicami in uporabite tiste, ki so vam najbolj všeč.

Kakšna intenzivnost porjavitve ustreza mojemu tipu kože?

Da porjavitev ni videti pretemno in nenaravno, je pri izbiri sredstev potrebna previdnost. Uporabljajte samo izdelke, ki so nekaj odtenkov temnejši od vaše trenutne barve. Če ste v dvomih, bo najbolje, da izberete svetlejšo verzijo. Če je porjavitev preveč svetla, lahko izdelek preprosto ponovite nanos. To stopnjuje barvo.
Če ste izbrali pretemen izdelek, vam ga ni treba zavreči. Zmešajte ga z običajno kremo, to namreč zmanjšuje intenzivnost barve.

Opomba: če se vaša koža po uporabi rahlo oranžno sveti, je verjetno moten vaš naraven kislinski plašč kože. V tem primeru preverite izdelke za vašo osebno nego. Morda uporabljate preveč agresiven gel za prhanje ali podobno.

Ustrezna priprava

Idealna podlaga za dolgoobstojen in enoten odtenek je gladka koža. Pomembno je, da pred uporabo odstranite odmrle kožne celice, žulje itd. Pred uporabo samporjavitvenih sredstev uporabite piling. Bolj gladka koža bo poskrbela za boljši rezultat. Ne pozabite na kolena, pete in komolce. Nezaželene dlačice odstranite prej. Torej: voskanje, britje ali epilacijo opravite vsaj en dan prej! Le tako bo koža imela čas, da se pomiri.

Vlaga je ključ

Raziskovalci so ugotovili, kdaj je barva najboljša. Torej: višja kot je vsebnost vlage v koži, boljša bo barva. Zato pred sredstvom za samporjavitev uporabite vlažilno kremo.

Ne namakajte se

Pred uporabo samporjavitvenih sredstev se ne namakajte v kadi. Nabrekla zgornja plast kože, je lahko razlog za neenakomerno porjavitev.

Pravilna uporaba

Glede na vrsto izdeleka, vedno upoštevajte priložena navodila. Kreme nanašajte s krožnimi gibi, po nanosu pa takoj operite roke in očistite nohte. Lahko pa uporabite rokavice za enkratno uporabo.

Počakajte, da se sredstvo v celoti vpije. To lahko traja do trideset minut. Če boste nestrpni, lahko trajno porjavijo tudi vaša oblačila.

Obraz ni enak telesu

Koža na obrazu je mnogo tanjša in bolj občutljiva kot ostali del kože telesa. Zato samoporjavitvena sredstva za telo niso primerna za obraz. Za uporabo na obrazu, uporabite posebej namenjene izdelke. Vseeno pa bodite zelo previdni okoli obrvi in na robu lasišča. Ne pozabite, da lahko sredstva za obraz in telo, vsebujejo isto koncentracijo sredstva za samoporjavitev. V nasprotenem primeru se lahko zgodi, da boste nekaj dni hodili naokrog z dvojno porjavitvijo.

Je trajen tan mogoč?

Samoporjavitvena sredstva prodrejo v vrhnjo plast kože. Ta plast se neprestano obnavlja, zato umetna porjavitev traja le okoli tri do štiri dni. To obdobje se lahko podaljša z uporabo pilinga pred nanosom samoporjavitvenega sredstva in z redno uporabo bogate vlažilne nege. Za stalno porjavelost, pa je potrebna redna uporaba samoporjavitvenih izdelkov.

Na pomoč - porjavitev ni ustrezna!

V takih primerih je priporočljiva pogosta uporaba pilinga. Vendar pa to ni najboljša ideja. Že tako poškodovana koža lahko postane še bolj razdražena. Zamenjava rjavega tena z rdečo in razdraženo kožo ni dobra alternativa. Tudi limonin sok, lahko kožo draži. Najboljša rešitev je čas in poznavanje svojega telesa: začnite z majhno količino sredstva za samoporjavitev in nabirajte izkušnje. Ne tvegajte in ne obremenjujte svoje kože po nepotrebnem.

Ali samoporjavitvena sredstva ščitijo pred UV žarki?

Ne! Kljub temu, da je koža lepo porjavela, ni zaščitena pred UV sevanjem. Vedno uporabljajte dodatno zaščito pred soncem!