Prava nega za pravi tip las

Prava nega za pravi tip las

Nasveti za čiščenje in nego las so vedno dobrodošli. Vendar pa obstajajo različni tipi las. To pomeni, da ni vsak nasvet vedno primeren za vse tipe las. Pripravili smo vam nekaj nasvetov za posamezne tipe las. 

Naravna kozmetika ima to prednost, da je posebej nežna do las in lasišča. Površinsko aktivne snovi nežno očistijo, kakovostni rastlinski ekstrakti, eterična olja in rastlinske maščob pa vzdržujejo lase in lasišče. Ker naravna kozmetika ne vsebuje umetnih barvil, konzervansov, dišav in je poleg tega brez silikonov, PEG, sulfatov, itd., ki pogosto delujejo agresivno, je primerna za vsakodnevno naravno nego in čiščenje vseh tipov las.

Suhi, krhki lasje

Ta tip las pogosto najdemo pri dolgih in/ali kemično obdelanih laseh. Lasje so občutljivi, razcepljeni in se lomijo. Kadar je le mogoče, se izognite toploti (sušilnik za lase, likalnik las, itd) in lase posušite na zraku. Izogibajte se konvencionalnih barv za lase, beljenju in ostalim stvarem, ki lasem škodijo, kot je na primer pogosta trajna in glajenje. 

Suhi lasje s prhljajem

Suho in luskasto lasišče potrebuje intenzivno nego. Dobrodošla pomoč je lahko nega z arganovim oljem ali naravnim jogurtom. Olje intenzivno neguje, jogurt pa zagotavlja vlago. Oba pomagata proti prhljaju. Za najboljši rezultat, obe sredstvi za kratek čas vmasiramo. Potem lase ovijemo z brisačo in pustimo stati približno pol ure. Nato lase le sperite s samo vodo in jih ne umivajte. 
Ne pozabite, te vrste las ne umivajte s prevročo vodo in jih ne sušite s prevročim sušilnikom za lase. Nasvet: Rožna voda ščiti pred sušenjem kože. Zato je še posebej primerna za uporabo v zimskem času, ko je v stanovanjih zaradi ogrevanja, zrak suh. 

Fini, tanki lase

Poleg uporabe ustreznihzdelkov, je pri tej vrsti las pravilna nega ključnega pomena. Tudi najboljši izdelki za nego ne bodo pomagali, če boste lase že v osnovi napačno krtačili. Priporočamo uporabo kakovostnih krtač z naravnimi ščetinami. Če želite večji volumen, poskusite z uporabo navijalk, s katerimi previdno navijte nežno osušene lase in jih nato nežno posušite. 
Pomembno je tudi zdrava in uravnotežena prehrana, ki ima pozitiven učinek na telo in lase. Za lepe lase je pomembna oskrba z beljakovinami, železom, cinkom, silicijem in vitaminoma B in H. 

Barvani lasje

Z vsakim pranjem las, se barvni pigment izgublja, saj povrhnica las nabrekne in šampon tako prodre v lasna vlakna. Izdelki za zaščito barve so zato zelo priporočljvi, če ne želite prepogostega barvanja. Ti izdelki preprečujejo, da bi se povrhnica las preveč odprla. Za dodatno zaščito in sijaj pa priporočamo spiranje šampona z mrzlo vodo, ki pomaga zapreti lasna vlakna. 

Občutljivo, srbeče lasišče

Takšno lasišče potrebuje olajšanje. Za nego las in lasišča so priporočljiva bio olja. Za najboljše rezultate, svetujemo uporabo tretmajev z olji enrat tedensko, čez noč. Za zaščito posteljnine in oblek je priporočljivo, da lase ovijete z brisačo. Zjutraj lase enostavno sperite. Rožna vodica lahko pomaga pri pomirjanju srbečega lasišča. Njena uporaba je priporočljva posebej v zimskem času, ko je lasišče zaradi ogrevanega suhega zraka še bolj izsušeno.