Okolju prijazna embalaža na novi ravni

Okolju prijazna embalaža na novi ravni

Kartonske škatle in zunanja embalaža so del našega življenja. Bodisi kot škatla za pošiljanje ali za zaščito steklenih posod - so nujno zlo, a so vsekakor okolju prijaznejše od plastične embalaže. Toda ali se morate zadovoljiti z "Še vedno imamo srečo s tem ..."?!

Karton in papir - nekaj dejstev

Ali ste vedeli, da Evropa porabi skoraj 77,5 milijona ton papirja in kartona na leto? Letna poraba papirja na prebivalca (v Nemčiji in Avstriji) je predvidena okoli 250 kg. Samo za proizvodnjo te mase potrebujete 550 kg lesa, 1.300 kWh energije in do 13.000 litrov vode. To je veliko za samo eno osebo. Na srečo je papir in karton mogoče reciklirati, a recikliranje zahteva tudi veliko energije. Kaj pa, če bi lahko izdelali embalažni karton z manjšo porabo energije in ga biološko razgradili na kompostu? Kot odgovor na to obstaja alternativa, ki je bolj varčna z viri, bolj trajnostna in okolju prijaznejša. Naj vam predstavimo rezultat: karton in travnatega papirja!

Kaj točno je travnati papir?

Travni papir je edinstven naraven in, kot že ime pove, je sestavljen iz na soncu posušene trave z deležem odpadnega papirja. V ta namen se uporabljajo zeleni potaknjenci, ki se pojavljajo na površinah, ki se tako ali tako ne uporabljajo za kmetijstvo in so zato popolna surovina. Ne skrbite, to ne pomeni, da je ta trava prepovedana živalim! "Kmetijsko neizkoriščena površina" je točno tako, kot se sliši: ne uporablja se ne za pridelavo niti za krmo - torej je le travnik. Trava za kartonske škatle raste na lokalnih travnikih v bližini tovarn za predelavo papirja – s tem se prihranijo transportne poti in stroški za katere je znano, da so pri lesu precejšnji. Najboljša stvar pri tem: tudi trava raste veliko hitreje kot les!

Varčevanje z viri in okolju prijazno

Zaradi naravne mehkobe trave je za izdelavo papirja potrebno veliko manj energije, vode in kemikalij. Za primerjavo: ena tona papirja iz lesne kaše zahteva na tisoče litrov vode. Za enako količino travnatega papirja potrebujete 2 litra. To naredi razliko!
Toda emisije CO 2 se zmanjšajo tudi za 75 % pri proizvodnji travnatega papirja. To ne pojasnjujejo le kratke transportne poti, ampak tudi dejstvo, da za proizvodnjo niso potrebne kemikalije, kot je mineralno olje.

Če primerjate dve ali več lepih kartonskih škatel, boste opazili, da ima vsaka ne le edinstven vzorec, ampak tudi diši po sveže pokošeni travi. Poleg tega travnati papir ni le lep, ampak je tudi recikliran in biološko razgradljiv.

Kompostiranje je odličen način, da se izognete smetem v vašem domu. Ker proces odpadke spremeni v zemljo, bogato s hranili, ki jo lahko uporabimo na vrtu. Toda preden škatla konča v kompostu: Če je na kartonu nalepka, je ne pozabite najprej odstraniti!

Tukaj lahko najdete naše blagovne znamke, ki svoje izdelke že pakirajo v embalažo in travnatega papirja.