Prhljaj - kako se ga znebiti?

Prhljaj ne izgleda prijetno, za povrh pa se ga je še težko znebiti. Kljub temu pa obstajajo sredstva in načini za njegovo ublažitev.

Pri prhljaju gre za luščenje odmrlih kožnih celic, kar je običajen proces v našem telesu. Če pa prihaja do povečanega odmiranja kožnih celic, postane prhljaj opazen.

Prhljaj se pojavi tudi, ko pride do porušenega ravnovesja v lasišču. Zato je cilj vsakega zdravljenja, uravnovešeno delovanje lasišča, da lahko le to zopet normalno opravlja svojo funkcijo.

Narava optimalnega zdravljenja je odvisna od tega, kaj povzroča prhljaj. Ti vzroki se lahko dopolnjujejo. Suho lasišče lahko vodi do belih lusk. K temu lahko pripomore suh zrak v ogrevanih prostorih, predvsem v zimskih mesecih.

K prhljaju lahko pripomorejo tudi mikroorganizmi kot so bakterije in glivice, ki povzročajo prhljaj. Hranijo se z maščobo iz žlez lojnic, ker povzroča še večji nastanek prhljaja.

Vzrok lahko tiči tudi v zdravstvenih težavah, boleznih in stranskih učinkih zdravil. V teh primerih je najboljše poiskati zdravniško pomoč.

Prhljaj se pojavlja v različnih oblikah. Ko lojnice ne izpolnjujejo svoje funkcije, lahko pride do suhega prhljaja. V primeru, da lojnice delujejo preveč aktivno, pa pride do mastnega prhljaja. Mastni lasje in infekcija na lasišču je lahko poseldica obeh oblik prhljaja.

Kako je mogoče prhljaj ublažiti?

Videz prhljaj se lahko zmanjša s skrbno izbrano, zdravo, uravnoteženo in hranili bogato prehrano.  

Številni naravni kozmetični šamponi lahko pomagajo v boju proti prhljaju, saj ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Dolgotrajna uporaba konvencionalnih šamponov, ki iritirajo lasišče lahko vodi do mastnega lasišča s prhljajem. Začaran krog.  .

Pri zamenjavi in konvencionalne kozmetike na naravno, v tem primeru šampona, lahko traja nekaj tednov, dokler se lasišče navadili. Koža bo mogoče potrebovala prehodno fazo, pri čemer rezultati niso vidni takoj. To je povsem normalno. Naravne snovi imajo drugačen učinek kot s kemijo obremenjeni izdelki, zato lahko potrebujejo več časa, da pokažejo svoj učinek na kožo.

Veliko ljudi meni, da so njihovi lasje po uporabi naravnega šampona na otip nekoliko drugačni ali bolj mastni. To je zato, ker običajni šamponi iz las in lasišča odstranijo naravno maščobo in vlago, kar lojnice še spodbudi naj proizvajajo več maščobe. Čeprav tudi naravni šamponi dobro razmastijo, so veliko manj agresivni do las in lasišča. Zato je potrebno nekaj časa, da se žleze lojnice prilagodijo.  

Kot na alternativo šamponom, se priporoča uporaba gline. Glina ima učinek minimalnega razmaščevanja las in lasišča, vseeno pa temeljito očisti in spodbuja naravno regulacijo žlez lojnic.