Med - čudovita zdravilna sestavina

Med - čudovita zdravilna sestavina

Spoznanje o zdravilnih lastnostih medu je zelo staro. Toda zakaj je med pravzaprav zdrav? Skrivnost se skriva v njegovih sestavinah.

Za proizvodnjo kilograma medu mora čebela sedemkrat obkrožiti zemljo. Med predstavlja vir hrane in energije, še posebej v zimskem času. Ljudje koristimo tako prehranske, kot tudi ostale pozitivne lastnosti, ki jih med ponuja.

Stari Egipčani so poznali zdravilne učinke medu že tisoče let. Tudi Hipokrat, slavni antični zdravnik, je cenil antipiretične lastnosti medu pri zdravljenju zunanjih ran.  

Ogromno študij je že večkrat dokazalo, kar je bilo znano že stoletja: učinkovitost medu podpira naravne zdravilne procese v telesu.

Kako deluje v kozmetiki?

Preprečuje rast bakterij, saj ubija bakterije med ekstrakcijo z vodo. V ta namen glukoza oksidira encim, ki je prisoten v medu in ga pretvori v vodikov peroksid, ki deluje razkužilno. Zdrave sestavine kot so kalcij, želeso in magnezij, pa spodbujajo imunski sistem.

Edinstvena kombinacija sestavin, ki jih najdemo v nektarju, rosi, cvetnem prahu in čebelah samih, je res skrivnost.  

Medu je sestavljen večinoma iz fruktoze in glukoze ter približno 15-23% vode. Poleg tega vsebuje približno 2% encimov. Te proteinske spojine so učinkovite proti bakterijam. Proizvajajo jih same čebele, saj pomagajo tudi njim.  

Zaradi svojih čudovitih lastnosti, med daje izjemne učinke tudi v kozmetiki. Pospešuje celjenje, pomirja kožo, deluje protivnetno in ohranja kožo mehko na dotik. Uporabljen je večinoma v izdelkih, ki so namenjeni suhi in občutljivi koži, ter koži pod stresom. Med v šamponih pa deluje pomirjujoče na razdraženo in suho lasišče.

V trgovini Ecco Verde ponujamo široko paleto izdelkov za osebno nego, ki vključujejo med. Izkoristite zdravilno moč medu tudi vi.