Zaščita pred insekti na naraven način

Poletje je najlepši letni čas. Na žalost pa nam vsako leto mrčes s svojimi srbečimi piki lahko pokvari dobro razpoloženje. Z ustrezno zaščito lahko neprijetnosti obdržimo pod nadzorom. ​

Krvosesi

Ponavadi jih opazimo, ko je že prepozno. Insekt nas piči in pije našo kri, ne da bi ga opazili. Le kasnejše srbenje in pordela koža nam pokaže, kje nas je zabodel. Insekti na prostem so sila nadležni, neznosno pa je, če imajo prost vstop tudi v spalnico. Na spanje lahko kar pozabite.

Kako nas najdejo

Žuželke imajo dobro izdelan sistem, za najdbo svojega cilja. Veliko vlogo pri tem igrajo vonj, toplota in vlaga kože. Danes vemo, da žuželke posebej privlačijo določeni perametri kot so geni, ki vključujejo metabolizem, telesno temperaturo in sestavo kožnih bakterij, ki vpliva na vonj telesa. Prav tako je znano, da je 20% ljudi pravi magnet za komarje. Te imajo na primer višjo temperaturo, v njihovem potu je višja koncentracija amoniaka in mlečne kisline. Te presnovki čudežno pritegnejo komarje in druge insekte.

Za katere žuželke gre

Pik večine lokalnih žuželk je relativno neškodljiv in običajno izzove le blage alergijske reakcije, kot so srbenje, rahla oteklina ali rdečina.

Med najpogostejše škodljivcev v srednji Evrop uvrščamo:

- komarje - črni komarji z velikimi krili z bolečim pikom, ki povzroča srbenje, pordelost itd.

- brenclje s svojo veliko glavo in sijočimi očmi. Brencljev pik je boleč in vodi do otekline.

- mušice in tigrasti komarji, ki imajo na visokem hrbtu dvoje kril. Pik je boleč in povzroča pekoč občutek.

Posledice podnebnih sprememb pa se kažejo tudi v selitvi tujerodnih vrst, ki pa so lahko nevarne, saj lahko prenašajo nekatere bolezni. Zato bodite še posebej previdni.

Kako se zaščititi?

Najlažje se na prostem zaščitite z uporabo repelentov. Te snovi vplivajo na vohalne sistem žuželk, ki vonja gostitelja tako ne zaznajo več. Delujejo kot neke vrste maskirno sredstvo.

Pred ineskti se lahko zaščitite tako s kemičnimi snovmi kot z naravnimi rešitvami. Vedeti morate, da kemična sredstva delujejo dlje in so bolj učinkoviti. Njihova slaba stran pa je, da vsebujejo sintetične snovi in različne kemikalije, ki vstopijo v telo in dražijo kožo, povzročajo alergijske reakcije in ostale hude stranske učinke.

Kot naravni zeliščni repelenti pa so idealna predvsem eterična olja kot so evkaliptus, klinčki, sivka in čajevec. Vendar pa jih na koži ne smete uporabljati nerazredčene, saj lahko dražijo kožo. Poleg tega ne delujejo vsa zeliščna sredstva enako na vsakem človeku. Zato potrebujete nekaj časa, da ugotovite katero sredstvo vam najbolj odgovarja.

Nasvet: Naredite svoj naravni repelent. Za osnovo uporavite 100ml jojobinega olja, dodajte mu 15 kapljic izbranih eteričnih olj in dobro premešajte. Preizkusite mešanico na koži za vsaj eno minuto. Če jo vaša koža dobro prenaša, jo lahko nanesete svoj repelent na izpostavljene predele kože.

V trgovinici Ecco Verde ponujamo veliko število različnih izdelkov, ki lahko pomagajo pri preprečevanju pikov insektov ali k njihovem blaženju. Predstavljamo vam nekaj izdelkov:

ALVA Effitan - odganjanje žuželk Spray

Effitan Spray vsebuje učinkovito zaščito pred insekti na rastlinski osnovi. Vsebuje aloe vero in kokosovo olje, ki poskrbita za negovalno delovanje.

Florame anti insect Roll On po šiv

Praktični roll-on iz skupine Florame zagotavlja takojšnjo pomoč po piku žuželk brez napora. Eterična olja sivke in kamilice pomirjta kožo.

BEBASkin Energy SOS roll-on

Združuje mešanico naravnih snovi, ki imajo pomirjajo in osvežijo. Nudi takojšnje olajšanje po pikih žuželk.

Alva Repai Spray aloe in čajevec

Hitra pomoč pri različnih težavah s kožo! Regenerativni spaj s čajevcem je vsestranski izdelek, ki ne sme manjkati v nobenem domu. Nudi takojšnje olajšanje po sončenju, pikih insektov in pri srbeči koži.

Florame sveča proti insektom

Sveča proti insektom je izdelana iz naravnih sestavin, ki so še posebej neprivlačne za insekte. Praktičena in učinkovita sveča je vaš nepogrešljiv spremljevalec ob toplih večerih na prostem.

BJOBJ Bio Out odganjanje žuželk soba spray

Spraj s svojim vonjem zagotavlja svež zrak in odganja insekte.

BEBA Zero Pick zapestnica proti komarjem

Zero Pick je sestavljen iz tekstilnega traku in ploščice z eteričnimi olji, ki se jo vstavi v mrežico zapestnice. Zapestnica je idealna za uporabo na prostem in v zaprtih prostorih. Lahko jo namestite na zapestje, gleženj ali otroški voziček.