V iskanju popolne podlage: Ecco Verde vodnik po podlagah

Vsi si želimo podlago, ki bo polt naredila enakomerno in gladko, vendar pa obraz po njej ne bo videti kot maska! Vse informacije o podlagah in kako izbrati pravo zase boste našli v tokratnem članku. 

Podlage in naravna kozmetika

Podlago ali fundacijo pogosto imenujemo tudi make-up osnova. Gre za kozmetični izdelek, ki izboljša videz obraza in optično gladi polt. Za razliko od konvencionalnih kozmetičnih izdelkov, se v naravni kozmetiki ne uporablja silikonov in sintetičnih veziv. Zato v njih najdemo predelana rastlinska olja, ki omogočajo prijetno teksturo in preprost občutek na koži, podobno kot silikoni. Zelo priljubljene naravna podlage so mineralne podlage, ki vsebujejo čiste sestavine in hkrati izboljšujejo videz polti. 

Tekstura, prekrivnost in finish podlag

Podlage so na voljo v številnih teksturah: poznamo klasične kremaste podlage, ki poleg barve zagotovijo ten in negujejo. Tekoče podlage imajo teksturo tekočine in se na koži komaj čutijo. Primerne za potovanja pa so kompaktne podlage, ki so trde oblike, vendar imajo gladko teksturo. Pod imenom praškaste podlage pa najdemo mineralne podlage. Izbira barve je največja, ravno med mineralnimi podlagami. Mineralne podlage imajo zelo naraven videz. Zadnjih nekaj let pa poznamo BB kreme in CC kreme. Gre za nekakšne obarvane dnevne kreme z dodatnimi funkcijami, kot so zaščita pred soncem ali posebni agenti.

Večina naravnih podlag prekriva blago do zmerno, včasih tudi močno. Pri mineralnih podlagah v prahu velja, da več tankih plasti kot nanesemo, boljša je prekrivnost. Izraz ''finish'' se nanaša na to, ali podlaga matira (za mešano in mastno kožo) ali poskrbi za živahen sijaj na obrazu (za suho in zrelo kožo). Za ustrezen zaključek oziroma finish, lahko mat ali svetleč prašek uporabite na podlagi.

Poiščite pravi odtenek

Podlaga ne sme biti preveč temna, ne sme pa tudi delovati kot kreda. Nanesite podlago na linijo brade - prehod med namazano in nenamazano kožo ne sme biti viden. 

Z malo prakse in poznavanja posameznikove kože, je enostavno najti primeren odtenek tudi v spletni trgovini. Podlage so običajno razdeljene po več ravneh svetlosti in so ustrezno opisane. Izdelki za zelo svetlo kožo so običajno označeni z ''fair''. Medtem pa ''light'' pomeni svetel ten kože, ki na soncu blago porjavi. Z ''medium'' so označeni srednji toni kože, kot je rahlo zagorela srednjeevropska koža. ''Tan'' pomeni dobro porjavelo, južnoevropejsko kožo. Z ''dark'' pa označujemo najtemnejšo nianso. 

Nasvet: Večina žensk, ima v zimskem času svetlejšo kožo kot v poletnih mesecih. Z mešanjem dveh različnih odtenkov podlag, lahko vedno prilagajate barvo.   

Pri izbiri ustrezne podlage ne zadostuje le raven svetlosti, pogosto imajo podlage imenovan tudi podton. Poznamo hladne rožnate podtone (radi nosijo srebrn nakit) in tople rumene tone (nosijo zlato). Še posebej v južni Evropi je pogost olivno zelen ton. Ko so rožnati in rumeni toni uravnoteženi, govorimo o nevtralnem tenu kože. 

Tehnike nanašanja podlage

Strokovnjaki pod podlago priporočajo uporabo primerja, ki se uporablja za gladek videz kože. Tudi od nege kože je odvisno, kako bo podlaga videti. Za lahke kremne, tekoče in kompaktne podlage uporabite prste, saj toplota podpira stik podlage s kožo. Za najbolj enakomeren nanos pa poskrbi uporaba čopičev. Goste podlage se lahko nanašajo tudi s pomočjo gobice

Nikoli ne nanesemo velike količine podlage neposredno na obraz. Priporočamo, da podlago nanesete na hrbtno stran roke, od tam pa jo nanesete s pomočjo čopiča, prstov ali gobice, z nežnimi gibi in brez večjega pritiska. Osredotočite se na predele, kjer so nepravilnosti in rdečica. 

Mineralne podlage v prahu nanesite z gostim čopičem, kot je Kabuki ali s pomočjo majhne gobice. Ko izdelek nanesete na čopič, ga pred nanosom na obraz, vedno nežno otresite. Če nanos deluje preveč praškasto, lahko obraz popršite s cvetno ali drugo vodico za obraz. 

Nasvet: Koža bo videti zelo naravno, če boste uporabili samo BB kremo ali lahko podlago, pordele predele pa popravite s pomočjo korektorja ali malce podlage. 

Podlaga za vsak tip kože in vsako sezono

Za suho ali zrelo kožo je še posebej primerna kremna BB ali CC krema. Pod mineralno podlago v prahu uporabite bogato vlažilno kremo za vaš tip kože, ali pa mineralno podlago neposredno zmešajte skupaj s kremo. Za mešano in mastno kožo so idealne mineralne podlage v prahu in tekoče podlage. Mineralne podlage so zaradi svojih sestavin primerne tudi za občutljivo kožo. 

Nasvet: Pozimi koža običajno potrebuje bolj mastno nego, zato je takrat idealna uporaba kremne in kompaktne podlage. V poletnem času, ko koža proizvaja več sebuma, pa je idealna uporaba mineralnih podlag v prahu.