Je alkohol v kozmetičnih izdelkih škodljiv?

torek, 02. avgust 2016

Je alkohol v kozmetičnih izdelkih škodljiv?

Alkohol je pogosto prisoten v kozmetičnih izdelkih. Je njegova uporaba res škodljiva ali opravlja precej pomembno funkcijo? ​

Kaj je alkohol?

Z besedo alkohol poimenujemo celotno skupino tekočih snovi. Danes je največkrat uporabljen etanov, ki je pridobljen s fermentacijo sladkorja ali biomase, ki vsebuje škrob. 

Lastnosti alkohola v kozmetiki

Alkohol danes najdemo v različnih kozmetičnih produktih kot so kreme za telo, losjoni, barve za lase, vodice za po britju in parfumi. Uporablja se ga zaradi njegovih lastnosti: 

  • ima antibakterijski učinek,

  • raztaplja maščobe,

  • služi kot konzervans in ščiti pred razvojom mikroorganizmov,

  • zmanjšuje vnetja.

  • ima dezodorativen učinek,

  • uporablja se kot topilo, da iz rastlin dobimo v vodi netopne snovi kot so na primer hlapna eterična olja. 

Je alkohol škodljiv za kožo?

Velike količine etanola uničijo naravno plast maščobe v koži. Poleg tega deluje higroskopično. To pomeni, da privlači vodo iz kože in jo naredi razpokano. Učinek se zmanjša, ko je pomešan z vodo.  
Pri uporabi izdekov, ki vsebujejo veliko etanola, se lahko hitro ustvari začaran krog. Zaradi suhe kože uporabljate kremo, ki še bolj izsuši kožo, zato ste primorani uporabiti kremo, ki še bolj izsušuje...
Odgovor na vprašanje, ali je alkohol v kozmetičnih izdelkih škodljiv za kožo, je odvisen od alkohola v kozmetičnem izdelku in njegove koncentracije.  
Pri koncentraciji 5% ali manj, ne predstavlja problema. Alkohol pri nanosu izdelkov v celoti izpari, zato ne izsušuje kože, ampak deluje kot konzervans in zagotavlja sterilnost izdelka. Je veliko boljša izbira kot uporaba kemičnih konzervansov kot so na primer parabeni, ki se skozi kožo cel dan absorbirajo v telo.  

"Dobri" proti "slabim" alkoholom

Kot smo že omenili, obstaja veliko različnih vrst alkohola. Etanol slovi kot slab alkohol, saj lahko poškoduje in izsuši kožo. Pogosta je tudi uporaba  denaturiranega alkohola, ki ga mešajo z mehčali (ftalati). Njegova uporaba je problematična, saj v velikih količinah lahko povzroča neplodnost ali sladkorno bolezen. 
Poznamo pa tudi dobre maščobne alkohole in voske. Ti so pridobljeni iz rastlinskih maščobnih kislin iz obnovljivih surovin. V obliki neionskih tenzidov so netoksični, koži zelo prijazni in zlahka biološko razgradljivi. (Za razliko od anionsko površinsko aktivnih snovi, ki se pridobivajo iz nafte).
Maščobni alkoholi in voski so zelo vlažilni in hranljivi za kožo in zmanjšujejo draženje. Dober primer je na primer maščobni alkohol iz kokosa. Te dobre snovi se v kozmetiki uporabljajo kot naravni mehčalci ali zgoščevalci. Imajo samo eno pomanjkljivost in sicer jih ni mogoče mešati z vodo. Imena dobrih alkoholov so: behenyl alcohol, cetearil alcohol, cetil alcohol, lanolin alcohol, stearil alcohol, ...

Zaključek

Obstaja toliko različnih alkoholov, ki jih ni mogoče dati le v en koš. Zato bo najbolje, da vedno preverite sestavine. Pomembno je kakšne vrste je alkohol in na katerem mestu v seznamu je. Če je alkohol že na drugem mestu, bo bolje, da osebe z občutljivo kožo izberejo drug izdelek.  

Opomba: Informacija "brez alkohola" v kozmetiki ne pomeni nujno, da je izdelek dejansko brez alkohola. Po evropski uredbi o  kozmetičnih izdelkih lahko to oznako nosijo izdelki, ki ne vsebujejo "slabega" alkohola. Maščobni alkoholi in voski pa so lahko v izdelku prisotni le kot topilo.