Kokosovo olje - univerzalni eksotični genij

Kokosovo olje - univerzalni eksotični genij

Kokosovo olje je res pravi kralj med živili. Česa sploh ne zmore? Njegove možnosti uporabo se zelo raznolike. Poleg uporabe v kuhinji, je nepogrešljivo tudi pri osebni negi. 

Pridobivanje in sestava

Kokosovo olje je naravno rastlinsko olje. Pridobiva se s stiskanjem kokosove sredice. Kokosovo olje je sestavljeno iz 99% nasičenih maščobnih kislin. Verjetno zdaj razmišljate - ali ni to slabo? Pred leti so znanstveniki svarili pred njimi. Kasneje pa so ugotovili, da niso tako slabe, kot so vedno trdili. Kokosovo olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline kot so lavrinska, kaprojska, kaprinska in kaprilna kislina. Te maščobne kisline so lahko prebavljive in topne v vodi. Zato hitro vstopijo v krvni obtok in jetra, kjer se prednostno uporabljajo za energijo. Vse štiri zgoraj omenjene maščobne kisline, so izjemna lastnost kokosovega olja in predstavljajo od 60 do 71% delež sestave kokosovega olja. 

Lastnosti srednje verižnih maščobnih kislin

Vendar pa vse srednje verižne maščobne kisline niso dobro raziskane. Ena od najbolj znanih, o kateri vemo veliko, je lavrinska kislina. Ta je v veliki meri prisotna v kokosovem olju. Njeno delovanje je protimikrobno, protivirusno in protiglivično. To pomeni, da lavrinska kislina aktivno deluje proti virusom, bakterijam in glivicam. Ima pa tudi dobre lastnosti za nego kože. Kokosovo olje vlaži, ščiti kožo pred škodljivimi vplivi okolja, toksini in uravnava kislo-bazično ravnovesje.

Kokosovo olje ali kokosova maščoba - kaj je razlika?

Morda ste v trgovini stali pred polico in razmišljali, kakšna je razlika med kokosovim olje in kokosovo maščobo. Odgovor je: je ni! Obstajata le dve imeni za isti izdelek. Ker je tališče kokosovega olja okoli 24 stopinj, je v trgovini običajno trdna, kremasto bela maščoba. Ko se temperature dvignejo nad tališče, pa nastane tekoče olje.  

Kokosovo olje v kozmetiki

Zaradi svojih hranilnih lastnosti,  se kokosovo olje se lahko uporablja tako za nego kože in obraza,  pa tudi za nego las. Še posebej, če vam je ljubša naravna kozmetika (zato verjetno, prebirate ta članek) in ne marate kemikalij. Pomembno je, da kupite čisto kokosovo olje brez dodatkov, kot so konzervansi. Prav tako se izogibajte rafiniranega, dezodoriranega in beljenega kokosovega olja, najboljša izbira bo certificirano ekološki izdelek.

V naslednjem članku bomo predstavili konkretno uporabo kokosovega olja na koži, obrazu in laseh.