Zbiranje sredstev ob mednarodnem dnevu žena 2022

Zbiranje sredstev ob mednarodnem dnevu žena 2022

Ženske begunke

Si predstavljate, da bi morali zapustiti svojo domovino, zaradi vojne ali zato, ker pripadate etnični skupini, ki jo preganjajo? Ste morda še noseči ali imate s seboj svoje otroke? Tudi nas prizadane, kaj morajo prestati ženske na begu, zato letošnji mednarodni dan žena podpiramo iniciativo UNHCR in pomoč ženskam begunkam.

82,4 milijona ljudi je razseljenih po vsem svetu, večina v svoji domovini. Polovica jih je žensk in deklet. 68 % razseljenih prihaja iz samo 5 držav: Sirije, Venezuele, Afganistana, Južnega Sudana, Mjanmara. Pravzaprav so v mnogih primerih najbolj prizadete ženske in dekleta. Na primer, leta 2021 je bilo 80 % notranje razseljenih oseb v Afganistanu žensk in otrok.

85 % beguncev pa sprejmejo države z nizkimi dohodki. - Dejstvo, ki ga industrializirane države žal ne priznajo.

Ko je njihovo lastno življenje ogroženo in ni možnosti za boljšo prihodnost za njihove otroke, ima veliko žensk samo en izhod: beg v drugo državo ali celo na drugo celino. Mnogi so že vnaprej sanjali o rajski Evropi, »deželi neomejenih možnosti«. Tam naj bi bilo vse bolje, enostavno je pridi do dela in tudi študija. Žal je realnost drugačna in mnogi so obtičali v begunskih taboriščih, kot je Moria – brez delovnega dovoljenja in brez možnosti – česar jim nihče ne pove. Žal se za mnoge potovanje v obljubljeno deželo konča v suženjstvu in spolnem izkoriščanju.

Nihče se ne odloči za prostovoljni beg: preganjanje in/ali grožnje pa mnoge prisilijo, da zapustijo svoje domove in vložijo veliko denarja, časa in trpljenja.

Pogoji na begu so negotovi:

Seksualizirano nasilje, brez zaščite, brez higienske nege, pogosto brez dostopa do hrane več dni.

Trenutne razmere s COVID-19 žal še dodatno otežujejo situacijo.

Za ljudi, ki so bili že pred pandemijo na robu družbe ali ogroženi, se je stanje v zadnjih dveh letih poslabšalo. Nasilje nad ženskami na begu, se je na primer povečalo, in to ne le v njihovih domovinah.

Sektor z nizkimi plačami in neformalna delovna področja so zaradi pandemije pogosto popolnoma propadla, mnoge ženske pa so zaradi tega izgubile sredstva za preživetje.

Revščina se povečuje tudi v številnih državah s pandemijo korone. Žal se tam, kjer se revščina povečuje, povečujejo tudi prisilne poroke, otroško delo in trgovina z ljudmi. Mnoga begunska dekleta po vsem svetu so morala namesto tega opustiti izobraževanje in delo.

Zakaj ženske bežijo

Ženske so na splošno razseljene iz istih razlogov kot moški: politične zavezanosti, prepričanja ali pripadnosti določeni etnični ali družbeni skupini. Vendar pa obstajajo dodatni razlogi, ki ne vplivajo enako na moške.

Med razlogi za beg, značilni za ženske, so na primer spolno izkoriščanje, pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke ali nasilje v družini.

Tudi sam let pomeni posebna tveganja za ženske. Mnoge potujejo s svojimi otroki. Žal je dostop do izdelkov za menstrualno higieno, plenic in podobnega pogosto problematičen. Nosečnice in bolniki nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe.

Organizacije za pomoč imajo na tem področju zelo osrednjo vlogo: na primer zagotavljajo, da otroci, rojeni med begom, prejmejo rojstni list. UNHCR si tudi prizadeva zagotoviti, da lahko ženske prenesejo svoje državljanstvo na otroke, da zagotovijo, da ni otrok brez državljanstva in da se posebne potrebe žensk ustrezno obravnavajo v azilnih postopkih.

Kljub vsem tem oviram ženske in dekleta kažejo veliko prilagodljivosti, iznajdljivosti in poguma pri reševanju teh vprašanj. V mnogih primerih so prav one tiste, ki najdejo moč, da obnovijo ne le svoje življenje, ampak tudi življenje svojih družin.

UNHCR posebej obravnava potrebe žensk v vseh programih. To vključuje zagotavljanje varnih zavetišč in ločenih sanitarnih objektov. Poleg tega UNHCR organizira programe, s katerimi pomaga ženskam in dekletom izboljšati vodstvene sposobnosti, premagati ovire pri izobraževanju in izkoristiti priložnosti.

Radi bi podprli to pomembno delo UNHCR. In zdaj ga lahko tudi:

Z našo akcijo ob mednarodnem dnevu žena 8. marca. podpiramo programe, ki podpirajo ženske na begu z 1 € od naročila.

Ali pa uporabite uradni donatorski račun organizacije UNHCR, če želite darovati neposredno:

Račun UNHCR 0958 3600 300 pri Bank Austria, BLZ 12000

IBAN: AT 3911 0000 95836 00300

BIC: BKAUATWW

Namen: „Frauen auf der Flucht“

UPDATE:

HVALA!

Z velikim veseljem vam lahko poročamo o rezultatu zbiranja sredstev ob mednarodnem dnevu žena med 08. in 10. marcem. Za vsako naročilo, oddano v teh dneh, je Ecco Verde z vašo pomočjo podaril 1 €.

Skupaj to znaša 6.237 €, ki jih namenjamo UNHCR-ju za podporo programom za ženske na begu!