Resnice in neresnice o naravni kozmetiki

Resnice in neresnice o naravni kozmetiki

Ni vse, kar je zeleno, resnično trajnostno

V modi so naravne sestavine, a žal tudi tako imenovan greenwashing. Naravne sestavine so vse pogosteje hvaljene in številni certifikati obljubljajo zeleno, čisto vest. Vendar je vredno pozorno pogledati certifikat, seznam sestavin in embalažo – saj ni vse, kar je zeleno, dobro tudi za vas in naravo.

Demeter vs Bio

Demeter velja za najstarejši in najstrožji ekološki certifikat na svetu. Za razliko od običajnih bio certifikatov, certifkat za biodinamične izdelke ne pokriva le surovin, temveč certificira tudi predelavo in pakiranje. Za razliko od raznolike bio kozmetike, običajne sestavine niso dovoljene. Vsaj 90 % uporabljenih surovin mora ustrezati kriterijem Demeter, preostalih 10 % pa mora biti vsaj bio. Po drugi strani pa se mnogi izdelki imenujejo bio, če je samo ena sestavina ekološko pridelana, vse druge lahko izvirajo iz konvencionalne proizvodnje. Številni logotipi – od veganskih do brez mikroplastike – so namenjeni ustvarjanju zelene vesti, vendar so pogosto namerno zavajajoči.

Česa ni v njej

Vsaj tako pomembno kot sestavine je tisto, kar ni vključeno v negovalne izdelke. Pogosto se kritične snovi uporabljajo tudi v naravni kozmetiki, da bi lahko izdelke proizvedli ceneje ali da bi se bolje penili ali dišali. Kritike segajo od zdravstvenega vidika, kot so derivati mineralnih olj, ki poškodujejo kožno pregrado ali dražilne dišave, do ekoloških točk, kot je krčenje deževnega gozda za plantaže palmovega olja. Mikroplastiko – delno kot tekočo mikroplastiko – najdemo tudi v številnih kozmetičnih izdelkih in izdelkih za tuširanje, ki se preko odpadnih voda vrnejo na naše krožnike.

Medtem ko večina certifikatov naravne kozmetike dovoljuje dodatke, za katere ni dokazano, da so škodljivi, ima kozmetika Demeter »pozitiven seznam«. Ta seznam vključuje vse dodatke, za katere je dokazano, da nimajo negativnih učinkov na ljudi, živali ali okolje in so zato odobreni za proizvodnjo kozmetike Demeter.

Trajnostna embalaža

Ni vse, kar je zeleno, dobro tudi za okolje. Čeprav številna podjetja delajo pomemben korak k trajnostni embalaži, niso vse alternative samodejno ekološke. Na primer, "zelena plastika" pogosto zahteva velike površine za pridelavo surovin, kot je sladkorni trs. Ta plastika je pogosto proizvedena iz obnovljivih surovin, vendar ni biološko razgradljiva in enako trpežna in na koncu nič boljša od običajne plastike.

Celostna trajnostna kozmetika se zato zanaša na surovine za večkratno uporabo, kot sta steklo ali aluminij. Ti imajo zelo visoko stopnjo recikliranja in jih je mogoče ponovno uporabiti skoraj neskončnokrat, če jih vrnemo v cikel surovin.

Bio, tako kot si predstavljate

Zaradi visokih standardov Demeter je na voljo le peščica kozmetičnih linij s tem oranžnim certifikatom. Avstrijska bio linija kozmetike iz grozdja dieNikolai je ena izmed teh celostno trajnostnih kozmetičnih izdelkov in gre celo korak dlje: večina sestavin prihaja neposredno iz lastnih biodinamičnih vinogradov Nikolaihof Wachau, kar pomeni, da so transportne poti surovin še posebej kratke. Izdelki so popolnoma brez palmovega olja, brez mikroplastike in ne vsebujejo umetnih dišav ali konzervansov. Posledično so seznami sestavin kratki, izdelki pa se še posebej dobro prenašajo. Pakirani so v materiale, ki jih je mogoče reciklirati, za čim manjši odtis.