Gline: pisani kozmetični čudeži

Gline: pisani kozmetični čudeži

Gline so trenutno vzhajajoča zvezda v kozmetični industriji. Vse pogosteje jih najdemo v kozmetičnih izdelkih. Te minerali zemlje, ki obstajajo v različnih vrstah, so zelo vsestransko uporabna, popolnoma naravna surovina, ki je idealna za občutljivo kožo.

Glina se je oblikovala med zadnjo ledeno dobo. Danes jo kopljejo na globini med deset in trideset metrov. Izkopavanje gline vključuje različne puhličaste plasti (mešanice gline in prsti, ki jih je razpršil veter), ki so nastajale več tisočletij.

Gline so bogate z različnimi minerali. Odvisno od tega, kje so izkopane, vsebujejo magnezij, kalcij, železo, silicij, baker in celo vrsto drugih snovi.

Za uporabo v kozmetiki mora biti glina temeljito očiščena. Zato se jo prej posuši v posebnih pečeh ali s pomočjo sonca. Ta proces ubije bakterije in glino pasterizira.

Ljudje so cenili posebne lastnost gline že v antiki. V času faraonov v Egiptu so jo uporabljali kot antiseptik in za blatne kopeli. Hipokrat pa je priporočal tudi njeno notranjo uporabo.

Glina in zdravilna zemlja

Nekatere gline imenujemo tudi "zdravilna zemlja". To je zaščiten izraz. Da se lahko naveden izraz uporablja, je potrebno skozi stroge postopke. Ko glina izpolnjuje farmacevtske standarde se lahko uporablja kot zdravilo. Vse ostale mineralne zemlje niso namenjene za prehrano, vendar se primerne za uporabo v kozmetičnih izdelkih.

Barve

Poznamo gline v različnih barvah. Te niso pobarvane, kot kdo zmotno misli, ampak njihova barva izvira iz različnih koncentracij magnezijevih in železovih oksidov.

Gline, ki vsebujejo visok delež železovega oksida, so ponavadi roza, rdeče ali včasih rumene. Uporabljajo se za kozmetične maske, make up brez kemikalij in kot alternativa obraznim čistilom.

Zelena mineralna zemlja ima visoko vsebnost bakra. Najdemo jo predvsem v srednji Evropi, še posebej v Franciji. Po sušenju na soncu se jo uporablja za kozmetične maske, čistilne kreme, peelinge, kot dodatek kopeli in korekturno kozmetiko.

Ghassoul prihaja iz gorovja Atlas in ima visoko vsebnost silicijevega dioksida. Zmešana z vodo ima intenzivne čistilne sposobnosti, kar je razlog, da se pogosto uporablja kot alternativo gelu za tuširanje, namesto šampona ali kot čistilno sredstvo za mastno in nečisto kožo.

Kaolin ali bela glina je nekaj posebnega, saj je edina zdravilna zemlja brez železovega oksida. Ima drobno, zrnato strukturo in se uporablja v kozmetiki kot osnova za maske ali sestavina za puder za telo. Kaolin je idealen za občutljivo kožo.

Učinki

Ker so vse gline organske in stoodstotno brez kemičnih dodatkov, so zelo vsestranske. Uporabljajo se lahko tako pri koži brez težav, kot tudi pri različnih kožnih težavah.

Odkrijte našo veliko izbiro glin in poiščite pravo za potrebe vaše kože!