Svetovni dan boja proti raku dojk: doniramo akciji Pink Ribbon

Svetovni dan boja proti raku dojk: doniramo akciji Pink Ribbon

Na žalost je rak dojke še vedno najpogostejši rak pri ženskah. S 17,5 % smrtnih izidov je tudi najbolj smrtonosno rakovo obolenje za ženske.

Diagnoza rak dojke sama po sebi ni več smrtna obsodba: če jo odkrijemo zgodaj in tumor lokaliziramo, lahko ozdravimo približno 90 % obolenj. Po ocenah bi lahko bila približno polovica vseh žrtev raka na dojki še vedno živa, če bi pazili na bolj zdrav življenjski slog in disciplinirano uporabljali obsežno paleto možnih preventivnih oskrb.

Možni vzroki za raka na dojki segajo od prekomerne telesne teže, nezdravega življenjskega sloga (slaba prehrana, malo gibanja, alkohol, nikotin) do sladkorne bolezni tipa 2. Vendar to še ni znanstveno dokazano in natančno pojasnjeno.

Zato je preventiva tako pomembna: pregled dojk pri ginekologu in mamografija sta uradna načina preventive. Najpomembnejša stvar pa je redna samokontrola: ker jo lahko enostavno in praktično izvajamo kadarkoli in kjerkoli. In je neodvisen od razpoložljivosti zdravnikov, terminov in delovnega časa. Tako najhitreje prepoznamo spremembe in se po potrebi takoj dogovorimo za pregled pri zdravniku.

Samooskrba in preventiva

Redna masaža dojk ni le sproščujoča in blagodejna, temveč pomembno prispeva k zdravju dojk. Masaža z dobrim masažnim oljem, polnim antioksidantov, spodbuja metabolizem in stimulira limfni sistem. Posledično se odložene snovi odvajajo iz tkiva dojke. Spodbujena je tudi prekrvavitev, kar pomeni, da so kožne celice bolje oskrbljene s hranili. Koža postane mehka in je videti napeto ter zdravo.

Poleg tega masaže dojk krepijo zavedanje lastnega telesa in vez s samim seboj!

Želimo opozoriti na zdravje dojk in prepričati vse ženske o pomembnosti preprečevanja raka na dojki. Pri tem so nujne samomasaže in preventivni zdravstveni pregledi.

Spread the word!

O tem se pogovorite z mamo, sestro, najboljšo prijateljico, itd. Žal mnogi še vedno ne vedo, kako preprosta je preventiva in kako pomembna je!

Doniramo!

Ob 1. oktobru, mednarodnem dnevu boja proti raku dojk, bomo akciji Pink Ribbon avstrijske organizacije Krebshilfe Steiermark ob vsakem naročilu donirali 1 €. Naročite zdaj!

#breastcancerawareness
#breasthealth
#pinktober
#checkyourboobs
#knowyournormal