Večerni počitek s pomočjo narave

Večerni počitek s pomočjo narave

Vse na temo spanja

Zadostna količina spanja je najboljši recept, za vsakodnevno spopadanje s stresom in hkratno uravnoteženostjo in sproščenostjo. Žal pa je to lažje reči kot narediti: zagotovo poznate občutek, kako ležite budni v postelji ali se sredi noči zbudite, namesto da bi mirno dremali. Naš burni vsakdan z neprekinjeno zabavo in delom pogosto vodi do nerednega življenjskega sloga, zaradi katerega je naše telo pod stresom. Prekomerna količina umetne svetlobe, nezdrava prehrana in premalo gibanja so dejavniki, ki lahko vplivajo na naš spanec.

Zakaj je spanje tako pomembno?

Ko sproščeno zaspimo, je naše telo v vrhunski formi in noč za nočjo opravlja številne vitalne naloge:

  • popravi poškodovane celice
  • krepi naš imunski sistem
  • okreva od dnevnih aktivnosti
  • napolni naše "baterije"

Ali imam težave s spanjem, če se ponoči zbudim?

Evolucija je razlog, da se ponoči zbudimo - to je nekaj povsem naravnega. Če se to zgodi, se sprostite in poskusite spet zaspati. Najpomembnejši namig: meditacija je močno orodje za utišanje nemirnih misli, ki vam lebdijo v glavi. Prepustite se notranjem dialogu možganov in dovolite, da vas prenese v bolj sproščeno stanje. Preizkusite našo brezplačno, vodeno meditacijo.

Koliko spanja potrebujem

To je odvisno od večih dejavnikov, na primer od vaše osebnosti, starosti in časa, ko vaša družina običajno spi. V povprečju potrebujemo 7-8 ur spanja. Nekateri ljudje potrebujejo manj, drugi več. Kar vam zadošča, vam pokaže, kako spočito se počutite po nočnem spanju.

Kdaj je najboljši čas za spanje

Mnogi ljudje verjamejo, da se je za dober spanec potrebno odpraviti spati zgodaj. Še pomembnejša pa je pravilnost. Poskusite zaspati in vstajati vsak dan ob istem času. Nasvet: zmanjšajte duševno aktivnost zvečer. Izobibajte se opravljanju vsakodnevnih administrativnih opravil in tik pred spanjem odložitite pisanje sporočilo in/ali e-pošte. Privoščite svoji glavi malce odmora. Sporočila lahko počakajo in bodo veliko bolje oblikovana, če jih boste pisali spočiti.

Ali moram upoštevati stroga pravila, da lahko dobro spim?

Ne, to ne drži. Rutina spanja je nekaj, v čemer bi morali resnično uživati. Pomislite na malenkosti, ki vam bodo pomagale izklopiti um in telo pred spanjem. Poskusite toplo kopel z naravnimi zelišči ali se sprostite ob skodelici zeliščnega čaja. Zmanjšajte hrup in elektronske medije na minimum, eno uro pred spanjem pa zmanjšajte jakos luči. Manj kot boste razmišljali o tem, da ne boste mogli zaspati, bolje bo.

Naravna večerna zelišča za mirne noči

Zelišča lahko odličen dodatek k vaši večerni rutini. Topel napitek zvečer ustvari prijetno vzdušje, vsebovana zelišča pa vam pomagajo nežno zdrsniti v deželo sanj. Ne glede na to, ali se želite navaditi na nov vzorec spanja ali potrebujete le dober spanec: Pred spanjem naj vas spremlja veliko naravnih zelišč in rastlin, ki so jih že stoletja cenjene po svojem vplivu na vračanje notranjega miru.

Sivka

To vijolično čudo vsebuje visok delež eteričnih olj, ki čudovito dišijo, poleg tega pa so idealen dodatek večernim napitkom. Eterična olja lahko vdihujete ali jih nanesete na kožo.

Cvetovi kamilice

Cvetovi kamilice poleg sivke vsebujejo eterična olja primerna za zvečer. Kamilični čaj se že od nekdaj tradicionalno uporablja kot napitek pred spanjem, ki sprošča telo in duha.

Oves

Majhna skleda ovsene kaše, zaužita eno uro pred spanjem, ni slaba ideja. Ovsena kaša v ljudski medicini že od nekdaj odpira vrata mirnim nočem.

Baldrijan

Baldrijan ljudje uporabljajo že tisoče let. Še danes ga cenijo zaradi teh izjemnih lastnosti. Baldrijan je eno izmed naših najljubših večernih zelišč. Zanimivo je, da je vonj baldrijana všeč tudi mačkam, nanje deluje podobno kot mačja meta.

Muškatni orešček

Muškatni orešček ni dober samo za božič: ta topla začimba je v tradicionalni indonezijski in zahodni zeliščni medicini zelo cenjena kot večerno zelišče.

Cimet

Cimet ima nežno topel, sladek okus brez sladkorja. Po večerni kaši potresite ščepec cimeta in pustimo, da v nas naseli mir.

Ashwagandha

Ashwagandha je po eni strani rastlina sodobnega življenja, po drugi strani pa jo v ajurvedi uporabljajo že tisoče let. Koren je eden od adaptogenov. Izraz adaptogen izhaja iz latinske besede "adaptare" in pomeni "prilagoditi se". Rastline z adaptogenimi lastnostmi lahko pomagajo pri prilagajanju na stresne življenjske situacije.