Božič - čas za razmislek?

Božič - čas za razmislek?

Božič bi moral biti čas za razmislek, vendar pa je obdobje adventa za mnoge precej stresno. 

Božič nam vsako leto ponuja priložnost, da se umirimo in obstanemo. Hkrati pa imamo v današnjem hitrem tempu življenja, vse manj časa. Pomislite za trenutek, da bi se čas ustavil in tako bi občudovali božično drevo v vsem svojem sijaju.

Ali smo prišli do faze, ko nimamo več časa za nič? Bodimo iskreni, ste prav danes v takšnem položaju?  

Obdobje miru

Čas božiča bi moral biti čas miru in razmisleka. Namesto tega pa postajamo vse bolj hektični. Rezultat tega je, da v času adventa postajamo vse bolj izčrpani in ne vidimo, kaj nam ponuja ta čudoviti čas v letu. Sami moramo sprejeti odločitev in izstopiti iz vsakodnevne naglice, medijev in stalne razpoložljivosti. 

Širša slika

Ko prestavimo v nižjo prestavo, opazimo širšo sliko. V zadnjem času prihaja do vse večje anonimnosti, izolacije in osamljenosti, še posebej v velikih mestih. Vse manj je druženja, solidarnosti in pripravljenosti pomagati. 

Ljudje potrebujemo drug drugega. Človek je družabno bitje, ki ima potrebo po sodelovanju z ostalimi ljudmi. To ugotovijo predvsem tisti, ki se med božičnimi prazniki znajdejo sami. 

Sodobne komunikacijske tehnologije so še en košček sestavljanke. So pravi blagoslov in prekletstvo hkrati. V vsakem trenutku lahko komuniciramo s svojo družino in prijatelji. Toda sčasoma pozabimo kako je komunicirati iz oči v oči.

Kaj je zares pomembno

Zakaj ne bi vsaj v tem času zmanjšali uporabo tehnologije, odložili svoj pametni telefon, izklopili internet in se posvetili tistemu, ki res šteje: preživite čas z najdražjimi, družino, skupaj jejte, pojte, se smejte in se pogovarjajte. Ponovno se pogovarjajte o pomembnih in ne le površnih temah. Globoki pogovori so nekaj, česar je danes vse manj in manj.

Ne glede na to kje boste preživeli božič, vam želimo lepe praznike in, da se v teh stresnih dneh vsaj malce spočijete.