Hero za nego kože Bakuchiol

Hero za nego kože Bakuchiol

Idealno za nego proti staranju in za akne

Bakuchiol - kaj je pravzaprav?

Bakuchiol trenutno zelo aktualen in trendi sestavina v negi kože. Je aktivna sestavina, ki jo pridobivajo iz listov in semen rastline Psoralea corylifolia – znane tudi kot smolna detelja. Enoletna rastlina je doma v Indiji in Šrilanki, kjer zraste 50-90 cm visoko in ima precej bledo vijolične cvetove v kratkih, kompaktnih, izmeničnih mehurčkih. Njegovo ime Bakuchiol izhaja iz sanskrtskega imena za rastlino: Bakuchi ali Babchi.

Psoralea corylifolia se že dolgo uporablja v tradicionalni medicini na Kitajskem in v Indiji. Rastlina vsebuje številne fitokemikalije, vključno s flavonoidi, kumarini in meroterpeni. Bakuchiol je tudi močan antioksidant, ki ščiti kožo pred onesnaženjem in prostimi radikali.

Prednosti Bakuchiola pri negi kože

Zahvaljujoč svoji sestavi Bakuchiol velja za pravo, nežno in naravno alternativo retinolu. Je funkcionalni analog, ki odklene poti, ki sicer aktivirajo samo retinoide, tudi če sam retinoid ni. Najboljše od vsega pa je, da deluje na zelo podoben način, vendar ne povzroča težav, ki jih prinaša retinol.

Kot sintetična, a izjemno učinkovita različica vitamina A, retinoidi ponujajo številne prednosti pri negi proti staranju, vendar jih je treba uporabljati previdno. Preprosto niso primerni za občutljive tipe kože, pogosto povzročajo draženje in zagotavljajo fotosenzibilnost, kar pa lahko privede do fototoksične reakcije na koži.

Bakuchiol je v nasprotju z retinolom naravna, relativno mlada aktivna sestavina za nego kože, vendar ponuja enake prednosti brez znanih pomanjkljivosti retinola.

Priporočljiv je pri:

  • hiperpigmentaciji - tudi svetlobne narave
  • gubah in finih linijah
  • izgubi elastičnosti in teksture
  • dolgočasen, bled ten kože
  • akne

Predvsem zaradi dobre tolerance – tudi občutljive kože – je Bakuchiol tako zanimiv za nego kože. Poleg tega ni fotosenzibiliziran kot njegov sintetični bratranec. Kljub temu pa odsvetujemo odhod na prosto brez zaščite pred soncem. Dokazano je, da UVA sevanje pospešuje staranje kože in lahko povzroči poškodbe od sonca – že zaradi tega mora biti zaščita pred soncem vedno del dnevne jutranje rutine, ne glede na to, katere sestavine za nego se uporabljajo.

Poleg tega ima Bakuchiol dobro fotostabilnost, kar pomeni, da aktivna sestavina ne izgubi svoje učinkovitosti in ne razpade pod vplivom UV sevanja. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti aktivna sestavina ščiti kožo tudi pred prostimi radikali.

Dobro se prenaša tudi z drugimi učinkovinami, zato praktično ni omejitev pri sočasni uporabi drugih kozmetičnih učinkovin. Priporočljivo je le, da med nego z Bakuchiolom ne uporabljate encimskih ali kislinskih pilingov, saj lahko to povzroči neželeno fotosenzibilnost kože.

Izvleček iz Psoralea corylifolia spodbuja celovitost zunajceličnega matriksa in s tem zagotavlja povečano debelino kože preko čvrstejšega vezivnega tkiva, saj se spodbuja sinteza kolagena. Hkrati se pospešuje regeneracija zgornjih plasti kože, kar zagotavlja nov sijaj in enakomernost. Na ta način se zmanjša pigmentne madeže in celotna polt je videti bolj čvrsta in sveža.

A Bakuchiol se uporablja tudi za akne in naj bi resno konkuriral preizkušeni salicilni kislini. Aktivna sestavina je aktivna v vseh štirih stopnjah procesa aken: zmanjša kopičenje komedogenega materiala v porah, preprečuje prekomerno proizvodnjo sebuma, ima protivnetne lastnosti in pozitivno vpliva na pigmentacijo, povezano z vnetjem.

Bakuchiol v lepotni rutini

Ker je vsaka rutina nege kože lahko le tako dobra kot vsakodnevna lepotna rutina v celoti, sta nežno, a temeljito čiščenje in dobra zaščita pred UV-sevanjem bistvenega pomena! Bakuchiol se večinoma uporablja v obliki serumov kot dodatna nega in se lahko uporablja kot vmesni korak po čiščenju in pred vsakodnevno vlažilno kremo. Če ne želite porabiti toliko časa za različne korake nege, lahko v običajno uporabljeno dnevno ali nočno kremo vmešate nekaj kapljic seruma Bakuchiol. Ne pozabite pa zjutraj na zaščito pred soncem, da bo vaša koža ostala lepa!