Kadila

Kadila

Kadila in njihova zgodovina

Zelo verjetno so šla kadila z roko v roki z "odkritjem" ognja in se na ta način razvila iz dejstva, da so različne vrste lesa pri gorenju oddajale različne vonjave, medtem ko so ljudje sedeli okoli ognja. A niso bile samo arome drugačne – na razpoloženje so zagotovo vplivala tudi kadila Bolj ko je človek začel razumeti naravo in zdravilna zelišča okoli sebe ter hitreje ko je spoznaval zdravilne lastnosti in vonjave, hitreje so se kadila znašla v njegovih ritualih. Nekatera kadila so uporabljali za bolezni, nekatera za sprostitev, spet druga za klice bogov, pri čemer je dim vzpostavljal povezavo med smrtniki in bogovi.

Že v starem Rimu so prošnje za zdravje, blagoslov žetve ali potomce pošiljali "per fumum" - z dimom - bogovom. V tem kontekstu se ne zdi presenetljivo, da se je izraz "parfum" razvil iz tega. V Severni Afriki, Grčiji in Rimu se je razvila cvetoča in donosna trgovina s kadilnimi izdelki. Dragoceno smolo so v Evropo pripeljali iz Afrike in arabske regije po tako imenovani kadilni poti.

Tam je bilo veliko povpraševanje po kadilnih izdelkih, zlasti v srednjem veku, potem ko so mesta in naselja hitro rasla in bi prevladujoče higienske razmere lahko opisali kot katastrofo. Da bi se zaščitili pred boleznimi ali končali že tako divje epidemije, so jih poskušali "zapliniti". Ta tako imenovani dim kuge ali strahu bi moral odstraniti "demone bolezni" iz zraka. Za to so zaradi prijetnega vonja uporabljali predvsem sandalovino in zelišča, kot so timijan, brin, lovorjev list, žajbelj in rožmarin.

Še danes se kadila uporabljajo v najrazličnejših kulturah za vzpostavljanje stika s predniki, za meditacijo ali v čistilnih ritualih za dom in psiho. Za to obstajajo posebni dnevi ali določeni dogodki, kot so solsticij, polna luna, rojstvo, poroka ali smrt. Obred s kadili, imenovan Rauhnächten - noči med božičem in tremi kralji Toda v nekaterih kulturah se uporablja tudi za ljubezensko življenje. Arome naj bi ustvarjale romantičen ambient in povečale erotično razpoloženje.

Učinek

Goreče rastline sproščajo posebne molekule dišav, ki vstopajo v organizem skozi zrak, ki ga dihamo. Ujamejo jih senzorične celice, ki pošiljajo sporočila v možgane. Posredovano na ustrezna področja v živčnem sistemu, lahko celo vplivajo na hormonsko ravnovesje. Posledično se razvijejo razpoloženja in občutki, ki vplivajo na človeka kot celoto: telo, podzavest in njegovo dušo. Lahko pa vodi tudi do globoke sprostitve v povezavi z vdihavanjem dima.

Kaj pravzaprav je kadilo?

Celotne snovi, ki skupaj z dimom med zgorevanjem sproščajo tudi dišave, sodijo pod izraz kadilo: ne glede na to, ali gre za smolo, les ali zelišča. Bogata so z eteričnimi olji in so na voljo v obliki čistih snovi (smole, zelišča, les ali deli rastlin), pa tudi dišečih mešanic, dišečih palčk ali stožcev.

Metode

Kadila na oglju

Pomembno je, da imamo pravo žerjavico, ki ne sme biti prevroča, sicer se bodo izdelki na njej zažgali. Če je v štedilniku nastala bela plast pepela, je žerjavica popolna. Pomemben je tudi vrstni red polaganja kadila: v kadilnico najprej damo smolo, nato pa zelišča, da ne zažgejo prehitro. Najbolje je uporabiti trdo, suho smolo, ki se je sušila več let.

Če nimate peči, uporabite posebno oglje ali tablete oglja, ki jih položite v ognjevarno posodo. Za zaščito pred požarom se priporoča pesek ali drobni kamenčki. V idealnem primeru se na ta način dimijo smole, ki so še posebej primerne za to metodo, saj lahko v celoti razvijejo svoje značilne arome šele s toploto žerjavice.

Grelnik in cedilo

Dimljenje z grelcem in cedilom ni podobno principu dišavnih svetilk. Namesto posode za olje se cedilo z mešanico kadila postavi na grelnik, kjer izjemno nežno sveti. Velika prednost te metode je, da je mogoče razvoj dima posebej dobro regulirati z razdaljo med sitom in plamenom. Posebej je primeren tudi za zelišča in mešanice kadil. Ti ne smejo goreti, ampak počasi "venijo" in se nežno kadijo.

Dišeče palčke in stožci

Najpreprostejši in najbolj praktičen način kajenja je uporaba že pripravljenih dišečih palčk ali stožcev. Vse kar potrebujete je primerno držalo, v katerem lahko kadilo varno žari. Preprosto prižgite konico, ugasnite plamen in pustite, da palčka oddaja dim. Na ta način enakomerno razprši svoj aromatični vonj po prostoru, dokler popolnoma ne zgori.

Pri tem je pomembno, da posebno pozornost posvetimo kakovosti dišečih palčk! Ker je poceni blago s sintetičnimi sestavinami lahko včasih celo nevarno za zdravje. Zato je bolje, da posegate po dražjih izdelkih, pred nakupom se izobrazite in kupujte znane blagovne znamke. Podatke o kakovosti lahko zagotovi tudi država porekla, saj izkušnje kažejo, da so izdelki najvišje kakovosti iz Japonske, Nepala in Tibeta. Poudariti je treba kakovost švicarske blagovne znamke farfalla, ki s dišečimi palčkami Faircense zagotavlja ne le uporabo naravnih in certificiranih surovin, temveč tudi strogo ravnanje po smernicah pravične trgovine.

Dišečemu dimu se ne smete izpostavljati prepogosto in predolgo – manj je v vsakem primeru več. Nujno je tudi prezračevanje, da dišeče palčke ne postanejo vaš zdravstveni problem. Prepričajte se, da imate odprta okna in/ali vrata ter zagotovljeno dobro kroženje zraka, da se dim lahko razprši. Idealna je uporaba dišečih palčk na prostem.

V naši kategoriji kadil boste našli vse, kar potrebujete.

Namigi:

  • Pri uporabi kadil pazite na ognjevarno podlago!
  • Kadila nikoli ne puščajte brez nadzora in ne kadite v bližini vnetljivih predmetov!
  • Ne kadite v prisotnosti otrok, nosečnic ali živali!