Zero Waste in naravna kozmetika

Zero Waste in naravna kozmetika

"Zero Waste" - to je življenjski slog brez ustvarjanja smeti. Vsaj teoretično. V praksi pa to ni tako preprosto

5 načel

"Zero Waste" filozofija temelji na petih načelih, imenovanih 5R, s katerimi je mogoče prepečiti nastanek odpadkov:

Refuse (zavrni): zavestno zavračanje smeti. V smislu nepotrebne embalaže in kupovanju nepotrebnih stvari. Manj kot kupimo, manj stvari se proizvede in posledično vrže v smeti.

Reduce (zmanjšaj): tukaj gre za zmanjševanje nepotrebnih stvari. Koliko oblačil ne nosimo? In to je le eden od primerov. Ogromno sredstev se poravi za proizvodnjo stvari, ki jih ne potrebujemo. Česar ne potrebujemo lahko prodami ali podarimo, kar je v času interneta izredno enostavo.

Reuse (ponovna uporaba): v zadnjih letih je proizvodnja izdelkov za enkratno uporabo dosegla vrhunec. Kar je dobro le za proizvajalce, katerim je cilj, da kupujemo čim več. Zato to načelo govori o nakupu stvareh, ki se lahko uporabijo večkrat in jih lahko popravimo.

Recycle (recikliraj): vse, kar ostane ob upoštevanju prvih treh načel, naj bi se recikliralo.

Rot (kompost): kar je mogoče, naj se kompostira skupaj s kuhinjskimi odpadki, ki nato postanejo kakovostno gnojilo.

Je naravna kozmetika boljša za okolje?

Načela 5R so uporabna tudi pri kozmetičnih izdelkih. Trg kozmetičnih izdelkov proizvede na tone plastičnih odpadkov in nekatere sestavine so vprašljive. Naravni kozmetični izdelki ne vsebujejo škodljivih in problematičnih sestavin za okolje. Najbolj pomembno pa je, da naravna kozmetika ne vsebuje mikroplastike.

Mikro plastika - Maksi problem

Mikroplastika so majhni plastični delci, ki jih najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, kot so pilingi ali zobne paste. Preko odtoka te majhni delci preidejo v okolje. Za razpad mikroplastičnih delcev so potrebna stoletja. Mikroplastika vsebuje mehčalce plastike, tako imenovane ftalate, ki so znani kot hormonski motilci, poleg tega pa nase akumulirajo tudi druge toksine iz okolja.

Sčasoma mikroplastika preide tudi v prehranjevalno verigo.
Danes lahko mikroplastične delce najdemo tudi v pitni vodi.

Proces lahko ustavimo le z opustitvijo uporabe izdelkov, ki vsebujejo mikroplastiko.

Ali obstaja alternativa plastični embalaži?

Danes se proizvajalci naravne kozmetike vse bolj izogibajo uporabi plastične embalaže in posegajo po ekoloških in razgradljivih rešitvah.

Število izdelkov brez plastične embalaže, raste. V trgovini EccoVerde imamo na voljo posebno kategorijo z izdelki, ki ne vsebujejo plastike ali jo vsebujejo zelo malo - od šamponov, krem do rastlinskih praškov za umivanje. Tukaj boste našli našo ponudbo teh izdelkov.

Če v kategoriji izdelkov brez plastike, niste našli ničesar primernega, pa lahko kozmetiko izdelate sami in se odpadkom izognete na ta način. Pri EccoVerde imamo veliko sestavin za izdelavo domače kozmetike, ki ima številne prednosti:

  • - izognete se nepotrebni embalaži
  • - izdelek izdelate le iz česar želite
  • - zabavno je

Čeprav izbira kozmetičnih izdelkov brez plastike stalno narašča, pa se srečuje tudi z nekaterimi težavami in pogosto je potrebno najti kompromis. (npr, ko se išče proizvod, ki je brez plastike in je hkrati veganski). Tudi kompromis je veliko boljši, kot dejstvo, da ne naredimo nič!