Raznolike značilnosti naravne kozmetike

Raznolike značilnosti naravne kozmetike

Obstaja ogromno različnih naravnih kozmetičnih izdelkov, zato ni presenetljivo, da imajo različne lastnosti in značilnosti. Dejstvo je, da se občasno izgubimo v poplavi vseh infromacij. Zato smo pripravili kratek prispevek, ki bo v pomoč pri raziskovanju sveta naravne kozmetike in razjasnitvi nekaterih izrazov, s katerimi se boste srečali.  

Naravna kozmetika

Za proizvodnjo naravne kozmetike se uporabljajo samo naravne surovine, ki so bile pridobljene na čim bolj nežen način. Izraz naravna kozmetika ni zaščiten, zato je pomembno, da se orientirate po certifikatih naravne kozmetike.

Načeloma so sestavine v naravni kozmetiki (z minimalnimi izjemami) lahko rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora. Sestavine so strogo nadzorovane in označene s certifikati.  

Mineralno olje

Snovi na osnovi nafte se dejansko pridobivajo iz nafte, nato se filtrirajo, dokler ne nastane prozorno olje. Mineralna olja so poceni, dolgoobstojna, večina ljudi jih dobro prenašal. Kljub temu pa obstajajo težave v povezavi z njim. V mineralnem olju se pojavljajo kemične spojine MOSH in MOAH, ki se sčasoma kopičijo v telesu. Kakšen je dolgoročni učinek tega, še ni jasno. Mineralna olja so v pravi naravni kozmetiki prepovedana.

Konzervansi

Te snovi so nepogrešljive za ohranjanje izdelkov. Konzervansi zavirajo rast gliv, virusov in bakterij in zagotovijo, da jih lahko dolgo časa uporabljate brez težav. Vendar pa veliko konzervansov ni dobrih za kožo, v redkih primerih lahko celo sprožijo alergijo. Tudi naravna kozmetika vsebuje konzervanse, ki so običajno na osnovi eteričnih olj ali alkoholnih izvlečkov. Koža jih dobro prenaša. 

Parabeni

Tudi te snovi ohranjajo izdelke. Običajno jih najdemo v gelih za prhanje, šamponih in sredstvih za zaščito pred soncem. Koža parabene absorbira. Učinki teh snovi pa še niso popolnoma jasni, vendar obstajajo znaki, da vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu. Obstaja tudi sum, da povzročajo ali poslabšajo alergije. Parabeni so v pravi naravni kozmetiki prepovedani.

Silikoni

Tako kot mineralno olje, so tudi te snovi pridobljene iz nafte. So vsestranski in poceni, zato jih dajejo v kozmetične izdelke. Silikon kožo ovije z mehkim filmom, zaradi česar se počutite dobro. Obenem pa se naravni procesi upočasnijo. Podobno je s šamponi.  
Lase izgledajo svilnato in gladko, silikoni pa popolnoma ovijejo lase, kar jim preprečuje dihanje. Na dolgi rok to ni dobro za lase in kožo, vendar pa tveganje v povezavi s silikoni obstaja le, če gre za alergično reakcijo. Narana kozmetika ne vsebuje silikonov.  

Sintetična barvila

To so industrijsko proizvedene barve, ki se večinoma uporabljajo v dekorativni kozmetiki (šminke, senčila in ostalo). Barve so pogosto narejene iz nafte in lahko povzročajo draženje kože ali imajo rakotvorne lasnosti. Prava naravna kozmetika ne sme vsebovati nobenih sintetičnih barv.

Sintetične dišave

Njihova proizvodnja je poceni in so dolgoobstojne. Medtem ko naravne dišave po krajšem času izhlapijo, sintetične dišave dišijo veliko dlje. Sintetične dišave je potrebno omeniti le če presegajo določeno koncentracijo, sicer pa se jih enostavno imenuje aroma, parfum ali podobno. Te dišave lahko povzročijo glavobole, omotico in alergijo.Te snovi niso dovoljene v naravnih kozmetičnih izdelkih.

Palmovo olje

Gre za popolnoma rastlinsko olje, ki se pridobiva s plodov oljne palme. Ker palma raste zelo hitro, je palmovo olje poceni in ga najdemo v večini izdelkov. Vendar je v povezavi z njim veliko težav. Poleg krčenja deževnega gozda, se pri pridelavi izkorišča otroško delovno silo in uničuje habitat za živali. Popolna opustitev palmovega olja je praktično nemogoča, vendar je v zvezi s tem veliko inciativ, ki si prizadevajo za bolj trajnostno proizvodnjo. Tukaj boste našli naš izbor izdelkov brez palmovega olja.

Bio

Sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave, ki so bile proizvedene brez uporabe sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev in brez mineralnih gnojil, ki so za naravo pravo breme. To zagotavljajo biocertifikati, ki zagotavljajo, da je najmanj 95% sestavin ekološko proizvedenih. Vendar pa obstajajo različni certifikati. Minimalna oznaka je EU bio certifikati, ki je osnova tudi za ostale certifikate s strožjimi pogoji. Eden  izmed najstrožji certifikatov na na primer Demeter.

Tukaj boste našli bio izdelke s certifikatom Cosmébio.

In tukaj boste našli vse izdelke s certifikatom Demeter.

Vegansko

Veganski izdelki ne vsebujejo sestavin na osnovi živalskih sestavin ali sestavin, ki so jih proizvedle živali. Torej veganski izdelki  ne vsebujejo snovi, kot so želatina, med, čebelji vosek, kolagen... Previdnost ni odveč: izraz ni zaščiten, zato se pogosto uporablja v namene tržeja. Prepričani ste lahko le, če pregledate sestavine. Tukaj boste našli našo raznoliko ponudbo veganske naravne kozmetike. 

Fair trade

To pomeni, da so bile surovine proizvedene trajnostno in z ohranitvijo naravnih virov, delavci pa so bili za svoje delo primerno poplačani. S Fairtrade se izognete nepravičnim in izkoriščevalskim gospodarskim strukturam. Fairtrade izdelki so običajno ekološki in brez kemičnih dodatkov.