Zdrava koža tudi v najhujši zimi

Zdrava koža tudi v najhujši zimi

Ali ste vedeli, da z vsako stopinjo Celzija, ko temperatura pade, naša koža proizvede približno 10 odstotkov manj olja? Pozimi, ko so temperature pogosto precej pod ničlo, vsi tipi kože seveda postanejo bolj suhi, saj je vlažnost na splošno precej nižja kot poleti.

Vendar pa to ni edina neprijetnost za našo kožo. Gretje izsuši zrak v slabo prezračenih prostorih, svoje pa nato dodajo še učinki božičnih prazničnih pregreh. Zelo pogosto je koža napeta, razdražena in potrebuje posebno nego.

Tukaj je nekaj nežnih načinov, kako se učinkovito zoperstaviti ostrim zimskim razmeram in poskrbeti za zdravo kožo v prihodnjih mesecih – ne glede na to, kakšen tip kože imate.

Piling brez draženja kože

Če pozimi opazite luskaste lise kože, niste edini. Mnogi ljudje trpijo za njimi v hladnih mesecih. Uporaba pilinga lahko povzroča zaskrbljenost, vendar ni potrebe, ker niso vsi pilingi enaki. Nežen piling z okroglimi čistilnimi zrnci odstrani odmrlo kožo. Na ta način lahko negovalna krema in olje bolje in globlje prodreta v kožo in tako bolje razvijeta svoj učinek.

Kapljica olja

Pozimi je dobra ideja, da negi obraza dodate tudi obrazno olje, ki pomaga zadržati vlago v koži in jo zaščiti pred suhim zrakom. Preprosto vmasirajte 2-3 kapljice olja po vaši izbiri na čisto, rahlo vlažno kožo. Olje za obraz kot dodatek k kremi za obraz lahko dela čudeže.

Negujte suho kožo

Razpokane ustnice ali roke so pogosta težava ki jo mnogi ljudje doživljajo pozimi. Suha koža potrebuje vlago ves dan, da se regenerira. Medtem ko ustrezni izdelki za nego dajejo koži vlago od zunaj, jo moramo oskrbeti tudi od znotraj. Pozimi poskrbite za dovolj pijače. Dobra izbira so voda, zeleni čaj ali sadni sokovi brez dodanega sladkorja. Izogibajte se alkoholu in kavi, saj dehidrirajo.

Nekatera živila prav tako pomagajo ohranjati ravnovesje kože. Sem spadajo vsi tisti, ki so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami, to so oreščki, semena, losos in podobno.Pomembna je tudi dobra oskrba z vitaminom A. Najdemo ga predvsem v pisanem sadju in zelenjavi.

Zmanjšajte čas tuširanja

Vsi vemo, kako prijetno je prepevati pod tušem in si vzeti čas zase, vendar pa vroča voda s kože hitro odstrani dragoceno vlago. Voda na koži izhlapi in s seboj odnese dragocena naravna olja, ki naredijo kožo elastično in voljno. Priporočamo, da se tuširate največ 15 minut in samo z mlačno vodo.

Prav tako ne pozabite uporabljati samo nežnih mil, gelov za prhanje in podobno. Pozimi je koža že sama po sebi obremenjena, zato je ni treba dodatno dražiti z agresivnimi sredstvi za umivanje. Najboljši so izdelki brez alkohola ali dišav, ki vsebujejo snovi, ki negujejo kožo.

Priporočamo, da takoj po tuširanju nanesete kremo na osnovi olja, da preprečite izsušitev kože. Za to so idealni izdelki z avokadovim oljem in/ali karitejevim maslom.

Prava oblačila

Suha koža trpi tudi zaradi tkanin, ki dražijo kožo in ker ni zaščitena pred vplivi. Kožo bi morali pozimi zaščititi pred vetrom in, marsikdo pozabi, tudi pred soncem. Najbolje je, da oblečete več slojev, nato se lahko prilagodite temperaturi. Pazite, da ne nosite dražilnih, grobih tkanin. Bombaž in svila sta najboljša, saj lahko koža diha. Prav tako ne pozabite oprati oblačil z blagimi detergenti, da se izognete neželenim kožnim reakcijam.

S temi nežnimi, zimi prilagojenimi spremembami pri negi kože, tudi sijoče lepa, zdrava koža pozimi ni več le pobožna želja.