Označevanje proizvodov - minimalni rok trajanja

Označevanje proizvodov - minimalni rok trajanja

Hrbtna stran kozmetičnih izdelkov je običajno videti enaka.   Razlog je preprost: tako je predpisano. Poleg informacij o državi izvora, količini, morebitnih navodil za uporabo, najdemo tudi informacijo o roku trajanja. Obstajata dve različni vrsti: rok trajanja in rok uporabe. Poglejmo si jih malce podrobneje. 

Minimalni rok trajanja

Kozmetični izdelki v EU morajo biti, če niso uporabni dlje kot trideset mesecev, označeni s podatkom o roku trajanja. Običajno je minimalni rok trajanja prikazan s simbolom peščene ure in navedbo ustreznega datuma. 

Minimalni rok trajanja pove, kako dolgo bo pravilno shranjevan izdelek ohranil svojo funkcijo in strukturo. To ni rok uporabe. Izdelek lahko torej tudi po preteku tega roka, uporabljate brez težav. 

Rok uporabe

Rok uporabe velja za izdelke, ki so uporabni dlje kot trideset mesecev. Rok uporabe je prikazan s simbolom kreme, v katerem je s številko izreženo število mesecev, kako dolgo je izdelek uporaben po odprtju.  

Kdaj izdelek ni več uporaben?

Kdaj izdelka ne bi smeli več uporabljati, lahko ugotovimo na enostaven način. Odgovorimo si na naslednja vprašanja. 

  • So posamezne komponente kozmetičnega izdelka ločene? 

  • Je izdelek videti drugače? Se je vizualno spremenil? Ima očitne nepravilnosti? 

  • Je vonj izdelka neprijeten?

V kolikor ste na vprašanja odgovorili z da, izdelek ni več uporaben. .

2 opombi:

  1. Večina izdelkov se pokvari brez očitnih sprememb.

  2. Pri naravni kozmetiki je možno, da se posamezne komponente ločijo in je potrebno izdelek pred uporabo pretresti. V tem primeru, boste to informacijo našli na embalaži.