Nega kože v jesenskih mesecih

Nega kože v jesenskih mesecih

S padcem temperatur se spremenijo tudi potrebe naše kože. Spremembe pri negi so ključnega pomena pri preprečevanju suhe in razpokane kože. 

S prihodom jeseni je naša koža manj izpostavljena UV-žarkom in proces staranja se upočasni. Vendar pa je obremenjena z ogrevanim zrakom in mrazom, kar kožo lahko izsuši in razdraži. 

To je posledica več dejavnikov:

  • Ko postane hladneje, se krvne žile zožijo. Posledica tega je labša cirkulacija in slabša oskrba s hranili.
  • Lojnice v hladnejših dneh proizvajajo manj sebuma, zato je naša koža bolj nagnjena k suhosti.
  • Koži lastna maščobna plast se zmanjša, ko temperatura pade pod 8 stopinj Celzija.
  • Nezadostna hidracija kože lahko pripelje do suhe, srbeče in razpokane kože. Temu se najlažje izognemo tako, da koži zagotovimo ustrezno nego še pred prvimi simptomi.

Pred vami je nekaj nasvetov s katerimi bo koža gladka tudi v hladnejših mesecih: 

Tekočina

Ne moremo poudariti, kako pomembno je uživanje zadostne količine tekočine (vode). Dva litra predstavljata priporočeni dnevni vnos za odrasle. Voda oskrbi kožo s (pre)potrebno vlago in preprečuje njeno izsuševanje. 

Čiščenje

Nič ni bolj prijetnega kot sproščujoča, uro trajajoča kopel, vendar morate vedeti, da lahko kožo le še dodatno razmasti. Namesto tega priporočamo hitro prho z izdelkom z lipidi in z mlačno vodo, s katero boste konec koncev prihranili vodo. Tako boste obnovili zalogo izgubljene vlage. Če se odločite za kopel, uporabljajte vlažilne dodatke za kopel.

Zaščita pred soncem

Čeprav sonce v hladnejših mesecih ni več tako močno, to ne pomeni, da je manj škodljivo za kožo. Ko ste na prostem dlje časa, uporabite zaščitno kremo z vsaj SPF 10. 

Še več koristnih nasvetov pa v našem naslednjem prispevku.