Trajnostni razvoj je pomemben za vse nas

Med 30. majem in 5. junijem obeležujemo evropski teden trajnostnega razvoja. Trajnostni razvoj tudi za nas,  pri Ecco Verde, igra zelo pomembno vlogo. Sledimo celotnemu konceptu trajnostnega razvoja, ki temelji na treh stebrih.

Na konferenci ZN v Riu de Janeiru leta 1992, so trajnostni razvoj opredelili kot razvoj,  ki zadovoljuje potrebe današnje generacije, brez da bi ogrozil možnosti prihodnjih generacij, da zadovoljijo svoje potrebe in izbrerejo svoj življenjski slog.

Podjetja lahko pomembno prispevajo k temu cilju, tako da se osredotočijo k okoljsko učinkoviti proizodnji. Pri tem združujejo učinkovitost z čim manjšimi posledicami za okolje in povezujejo okoljsko in gospodarsko učinkovitost.

Odločitev podjetja mora temeljiti na poslovnem načrtu, hkrati pa je potrebno prevzeti odgovornost za posledice teh odločitev. Glavni cilj je doseči okoljske spremembe kot tudi spremembe, ki bodo koristile družbi.

Trajnostno podjetništvo temelji na treh stebrih: ekonomskem, socialnem in okoljskem. 

Pri Ecco Verde se trudimo, da v vsake od teh treh področij korak za korakom uvedemo ukrepe za spodbujanje trajnostnega razvoja našega podjetja. Tukaj je seznam naših konkretnih ukrepov:

Ekonomski ukrepi

 • Skrbimo za dolgoročno sodelovanje z našimi partnerji. Skrbimo za rutino, kar vodi k večji učinkovitosti in boljši uporabi virov.

 • Za nas pomembno, da nudimo le visoko kakovostne izdelke izdelane iz najboljših sestavin.

 • Gospodarska transparentnost je za nas zelo pomembna, kot tudi cene, ki so ustrezajo kvaliteti izdelkov.

Socialni ukrepi

Socialna komponenta igra pomembno vlogo v odnosu z zaposlenimi. Trudimo se, da z njimi ravnamo pošteno, kot je le mogoče, hkrati pa jim nudimo tudi nekaj dodatkov, kot so: 

 • Brezplačno kosilo: svojim zaposlenim vsak dan nudmo brezplačno kosilo. Poleg tega imajo na voljo brezplačno pijačo, kavo in sadje. 

 • Plačilo: plača je višja kot določa kolektivna pogodba

 • Delovni pogoji: želimo, da bi delo v pisarnah čim prijetnejše. To vključuje delo v sproščenem vzdušju, ergonomsko pisarniško pohištvo in dovolj svetlobe. Trudimo se, da je v skladišču razdalija med policami čim krajša. Pri tem nam pomaga posebej razvita programska oprema. 

 • Vedno skušamo prisluhniti vsem težavam in željam. Vsi naši zaposleni lahko izbirajo med polnim ali skrajšanim delovnim časom. 

 • Poleg tega vsi očetje in matere prejmejo subvencijo za vrtec in dodatek za nego otroka. 

 • Proizvode, katerim rok uporabe se izteka, podarimo brezdomcem.  

Ukrepi za okolje

 • Trudimo se, da varčujemo z energijo kadar je to mogoče. Ob odhodu iz pisarne so vsi računalniki in luči ugasnjene. Naše pisarne imajo posebno izolacijo, zato porabijo manj energije za ogrevanje. Mlečna stekla v naši poslovni stavbi smo zamenjali z jasnimi steklenimi okni. Tako prihranimo pri energiji za razsvetljavo. Poleg tega so mleko, steklena okna zamenja v naši poslovni stavbi nad jasen stekleno okno. Tako smo prihranili svetlobni tok. Pri nakupu naprav za hlajenje in tudi ostale strojne opreme pazimo na njihovo energetsko učinkovitost.  

 • Varstvo okolja je naša glavna prednostna naloga. Začne se z odpremo. Polnila naših paketov so, ko je le mogoče, iz recikliranega materiala. 95% naših paketov je napolnjenih z bio razgradljivim bio-čipsom.

 • S pomočjo sončnih celic uporabljamo obnovljive vire energije.

 • Naše pisarne so enostavno dostopne z javnim prevozom. Mnogi zaposleni na delo prihajajo peš ali s kolesom. Prav tako poskušamo narediti transportne poti kot je le mogoče CO2-nevtralne.