Nasveti in triki za nego po sončenju

Nasveti in triki za nego po sončenju

Več sonca kot posije, večja je naša želja po preživljanju časa na prostem. Sonce izboljšuje razpoloženje in nam dobro dene. Žal pa obremenjuje kožo, ki postane napeta in lahko začne srbeti. Zato je poleg dobre zaščite pred soncem zelo pomembna tudi nega po sončenju.

Predolgo izpostavljanje soncu lahko povzroči opekline. Vsakdo izmed nas je že imel to neprijetno izkušnjo, ki se hitro lahko ponovi. Ampak kako se pojavijo opekline? Prekomerna izpostavljenost UVB žarkom vodi do razpok ovojnic DNA. Kožne celice se poškodujejo, kar povzroča vnetje podkožnega tkiva. UVA žarki imajo enak učinek, vendar potrebujejo več časa. Ker UVA žarki prodrejo globoko v kožo poškodujejo tudi tvorbo kolagena, kar zmanjšuje elastičnost kože in vodi do nastanka gub.

Sončne opekline lahko povzročijo kožne opekline prve in druge stopnje. Koža postane rdeča, vroča, srbeča in boleča. Višek simptomov je dosežen po 12 do 24 urah. Težave lahko trajajo še od tri do sedem dni, dokler simptomi popolnoma ne izginejo.

Tudi če uprabljamo kreme za sončenje, koža po izpostavljanju soncu ni v top formi. Sonce, veter in toplota jo izsušijo. Zaradi pomanjkanja vlage se lahko pojavijo gubice. Za regeneracijo kože so potrebni izdelki za nego po sončenju, ki podpirajo njeno samozdravljenje in so prav tako pomembna, kot obdobje vsaj dvanajstih ur, ki naj bi omogočil naši koži počitek od sonca. Nižje območje nog in tako imenovana ''sončna terasa'' (čelo, nos, brada, lica, ramena in dekolte) zahtevajo posebno skrb.

Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Izdelki za nego po sončenju naj bodo vlažilni. Naj ne vsebujejo aditivov. Parfumi in parabeni še dodatno dražijo kožo, ki je doživela že dovolj stresa. Regeneracija in regulacija vlage v koži je najpomembnejša.
  • Poleti so hidrolati (cvetne vodice) nepogrešljivi. Poskrbijo za svežino, hlajenje in pomirjajo. Primerni so tudi za otroke.
    • Nepogrešljiva pri negi kože je vsekakor aloe vera. Sestavine te rastline so idealne za nego kože po sončenju. Kožo oskrbi z vlago, deluje protivnetno in pomaga pri celjenju ran.

Poleg izdelkov za nego, ki podpirajo regeneracijo kože, obstaja še vrsta drugih ukrepov:

  • Po dolgotrajnem sončenju se odsvetuje takojšnja uporaba tuša. Najprej pomirite kožo v senci. Za tuširanje je najprimernejša mlačna voda. Vroča ali hladna voda sta za kožo prevelik šok, ki lahko upočasni njeno regeneracijo. Z brisačo le nežno popivnajte kožo in je nikakor ne drgnite, saj jo to le še dodatno nadraži.
  • Pomembno vlogo igra ''nega od znotraj''. To pomeni pravilno prehrano in zadostno hidratacijo. Sadje in zelenjava s svojimi vitamini in fitokemikalijami pomagata pri regeneraciji kože. Korenje na primer pomaga pri nadomeščanju beta karotena v koži. Bolj kot se izpostavljamo soncu, več izgubljene tekočine moramo nadomestiti.

Za konec še en poseben nasvet: kokosovo olje, ne samo, da je izvrstnega okusa, odlično hladi tudi kožo. Zaradi vsebnosti vitamina E pomirja kožo. Ker prodira tudi v globje plasti kože je idealno za osebe s suho in razpokano kožo. Obnavlja in preprečuje nastajanje gub.