Kaj je vredno vedeti o dezodorantih

Kaj je vredno vedeti o dezodorantih

Dezodoranti so preprosto del našega življenja - to običajno niti ni vprašljivo. Glavno je, da ne diši močno! Zakaj sploh potrebujemo dezodorant? Kako deluje? Ali je naravni dezodorant učinkovit? Kaj sploh je v njem in kaj so antiperspiranti? To je nekaj vprašanj, ki jih bomo obravnavali v tem prispevku.

Zakaj se potite

Znojenje je povsem naraven proces telesa, da uravnava svojo telesno temperaturo in se zaščiti pred pregrevanjem - tako rekoč lastni klimatski sistem telesa. Potenje je pomembno in zdravo. Vročina, stres, napor, strah ali zvišana telesna temperatura lahko prav tako sprožijo proce potenja in povzročijo na koži kapljice znoja. Mnogi pa ne vedo, da je svež znoj popolnoma brez vonja. Samo razkroj bakterij povzroči nastanek neprijetnega vonja.

Deodorant ali antiperspirant?

Ko gre za preprečevanje, da bi bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave, opravljale svoje delo in s tem preprečevale neprijeten vonj po znoju, je dezodorant prava izbira. Antiperspirante najdemo le pod konvencionalno kozmetiko, ker vsebujejo sintetične aluminijeve soli, ki stisnejo ali celo zaprejo pore, da v nekaj urah ali več popolnoma preprečijo naravni proces znojenja. Ne skrbite, teh sestavin se v naravni kozmetiki na uporablja.

Kako deluje dezodorant?

Bio dezodoranti lahko preprečijo prekomerno potenje in preprečijo vonjave. Dober dezodorant vam to lahko zagotavlja dolgo časa. Pomembno je, da se dezodorant uporablja samo na čisti, zdravi in suhi koži. V naravni kozmetiki so številne naravne učinkovine, ki nas lahko ohranijo suhe in dišeče:

Alum: V INCI seznamu naveden kot Potassium Alum je naravna sol, ki preprečuje pretirano potenje in se uporablja v tako imenovanih kristalnih dezodorantih.

Natrijev bikarbonat: Natrijevega bikarbonata ni mogoče uporabljati samo za peko in v gospodinjstvu. Pravzaprav je zaradi svojih osnovnih lastnosti izjemno učinkovit pri nevtralizaciji kislin. Preprečuje vonjave in ima trajni učinek. Soda se večinoma uporablja v dezodorantnih stikih ali v dezodorantnih kremah. Vendar pa lahko občutljiva koža nanj reagira s srbenjem ali rdečico. Toda tudi za to obstajajo alternative in dobri sensitive dezodoranti brez natrija, kot je Nežen deostik Acorelle.

Eterična olja: lahko zavirajo razmnoževanje bakterij, ki povzročajo vonj, in tako preprečujejo vonj znoja. Posebej učinkovite so sivka, palmarosa, čajevec, žajbelj ali čempres, priljubljena pa so tudi olja poprove mete in citrusov, ki zagotavljajo svež vonj, kot je v moškem dezodorantu v spreju HOMME Florame s hidrolatom.

Rastlinske vodice: imenujejo se tudi hidrosoli in so idealne sestavine za dezodorant. Pogosto se uporabljajo zlasti trpki, na primer vodica nepozebnika. A priljubljena je tudi voda iz čajevca ali poprove mete.

Škrob: večinoma uporabljen v obliki koruznega ali krompirjevega škroba, pomaga absorbirati vlago in ohranja suhe pazduhe.

Diatomejska zemlja: znana tudi kot diatomejska zemlja, je v glavnem sestavljena iz lupin fosilnih diatomejev, zaradi česar je še posebej bogata s silicijem, magnezijem, kalcijem in drugimi minerali ter je idealna za občutljive tipe kože. Zahvaljujoč svoji posebni, mikroporozni strukturi lahko hitro absorbira vlago in tako nevtralizira telesni vonj.

To je bilo nekaj zglednih sestavin, kajti bio dezodoranti vsebujejo tudi posebej negovalne sestavine, ki negujejo občutljivo kožo pod pazduho in jo ohranjajo prožno ali zagotavljajo posebno prijetno konsistenco.

Dezodoranti so na voljo tudi v najrazličnejših oblikah: ne glede na to, ali gre za klasične roll-one, razpršila, sticke ali kreme, sami lahko izberete najboljšega ali pa ga preizkusite. Vsak ima rad kaj drugačneg. Poleg tega je pri izbiri potrebno upoštevati posebne okoliščine, kot sta nosečnost ali dojenje. V tem času je na splošno treba biti pozoren na to, kaj pride v stik s kožo - našim največjim organom. Zlasti se je treba izogibati zaskrbljujočim snovem, kot so aluminij, parabeni ali propilenglikol.
Za dojenje velja naslednje: čim manj dišav, ker bi lahko dražile dojenčkov nosek - njihov voh pa je še posebej izrazit. V ta namen priporočamo "dojenju prijazne" dezodorante, ki kljub divjim hormonom zadovoljijo željo po varnosti in svežini. En od predlogov je Deo krema Aloe Vera Florame .

Za konec še nekaj nasvetov:

  • Deodorantov ne smete uporabljati na razpokani, razdraženi ali poškodovani koži!
  • Trdnejše dezodorantne palčke s sodo bikarbono je pogosto lažje nanašati na vlažno kožo, medtem ko je treba vse ostale dezodorante uporabljati na suhi koži.
  • Kremni dezodoranti se s prsti namažejo po koži.
  • Vsak posameznik je individualen - pri nekom dezodorant traja ure, drugi pa ga more po nekaj urah ponovno uporabiti. To je povsem naravno in v redu.