Izdelajte naravno milo

Izdelava lastnega mila je prava alternativa za vse, ki se izogibate sintetičnim dodatkom v čistilnih sredstvih in želite natančno vedeti, kaj je v vaših kozmetičnih izdelkih.

Dobro milo

Prednost domačega mila je, da lahko uporabljate rastlinska olja in maščobe v prehranski kvaliteti. Tako si lahko zagotovite najvišjo kakovost. Olja oskrbijo kožo s potrebno vlago in jo optimalno negujejo.

Domača mila vsebujejo glicerin. V industrijski proizvodnji sestavino pogosto odstranijo. Glicerin veže vodo in je odgovoren za visoko kakovost našega mila.

Poleg tega, pa imate popolnoma proste roke pr izbiri dišave. Tako si lahko izdelate milo, ki diši kot želite.

Priprava

Zelo pomembna pri izdelavi mila je dobra priprava in uporaba zaščitnih oblačil, saj se dela z lugom. Tukaj je nekaj nasvetov:

 1. Vedno delajte v suhem in čistem prostoru. Delovne površine vedno vnaprej očistite. Pomagate si lahko s časopisnim papirjem.
 2. Pri izdelavi mila je pomembna tekoča voda. Tako lahko hitro sperete, v primeru, da gre kaj narobe. Delajte v prostoru, kjer je na voljo tekoča voda.
 3. Prostor, v katerem izdelujemo milo naj bo vsekakor dobro prezračen. Ne vdihujte hlapov, ki se lahko pojavijo med proizvodnjo.
 4. Vedno vnaprej vse dobro pripravite, predvsem predmete, ki jih uporablajte. Ni prijetno, ko z lugom na rokavicah ugotovite, da ste nekaj pozabili. Dobra priprava je izredno pomembna.
 5. Ker delate z lugom, potrebujete zaščitno opremo. Bodite prepričani, da nosite zaščitna očala in ustrezne rokavice. Priporočamo, da si začitite tudi usta in nosite predpasnik, da ne uničite oblačil. V vsakem primeru pa pripravite steklenic kisa, da nevtralizirate lug, če gre kaj narobe.
 6. Posode, pripomočki in delovna površina ne smejo biti iz aluminija, saj lug uniči kovino. Najboljša je plastika ali nerjaveče jeklo.

Osnovna oprema

Vsakdo pripravlja mila na nekoliko drugačen način in z različnimi pripomočki. Zato smo izdelali seznam z različnimi predlogi. Poleg dobre zaščitne opreme potrebujete tudi:

 • lonec kapacitete 4-5 litrov
 • manjši lonec
 • žlico
 • mešalnik
 • kalupe iz plastike, silikona ali kovine (pomembno: pri uporabi kovinskih kalupov, jih obložite s plastično folijo za živila (ne aluminijasto!). V nasprotnem primeru lug reagira s kovino in milo bo le za v smeti.
 • plastične posode
 • kuhinjsko tehtnico
 • zajemalko
 • termometer za milo

Pomembno: vsi izdelke, ki jih uporabljate za izdelavo mila, niso več uporabni za kuhanje ali pečenje.

Če še niste popolnoma prepričani, ali želite izdelati svojo milo, priporočamo DIY-kit "Saponificazione" blagovne znamke La saponaria.

Na strani izdelka boste našli podrobnejše informacije, kot so navodila za izdelavo mila in več receptov.

Recepti

Ponujamo vam dva preprosta recepta, s katerima lahko začnete.

Milo z olivnim oljem

To milo je zelo enostavno za izdelavo in je poceni.

Sestavine:

 • 500 g olivnega olja
 • 64 g NaOH
 • 150 g vode

Priprava:

Zmešajte vse sestavine in nalijte končno maso v kalup. (pomembno: vedno počasi dodamo natrijev hidroksid v vodo, v nasprotnem primeru lahko povzroči »eksplozijo«.) Pustite zoreti osem tednov v hladnem, temnem in suhem prostoru. Čim dlje bo milo stalo, tem boljše bo.

Nesaponificiran del olj tega mila je okoli 4%.

Dišeče milo

Če želite enostavno milo s čudovitim vonjem, je ta recept kot nalašč za vas.

Sestavine:

Priprava:

Kokosovo olje segrevajte, dokler se ne utekočini, nato zmešajte vse ostale sestavine (pomembno: VEDNO počasi dodajajte NaOH v vodo in nikoli obratno, saj lahko pride do "eksplozije".)

Končano maso prelijte v kalup in pustite, da milo 8 tednov zori na hladnem, temnem in suhem mestu, takrat bo namreč šele primerno za uporabo.

Nesaponificirani del olj v tem milu je okoli 6-7% "

--

Pomembno za proces umiljanja: Vsako olje ima svoj faktor saponifikacije. Pri menjavi olja v receptu morate ponovno izračunati količino. Tukaj je povezava do kalkulatorja ali tabele.