Movember - brke za zdravje moških

Movember - brke za zdravje moških

Movember poznamo približno 10 let. Fundacija Movember aktivno zagovarja in podpira globalne projekte, ki se tičejo zdravja moških. Poglejmo pobliže.

Lahko bi rekli, da obstaja skrivnostni zdravstveni fenomen, ki se tiče kar polovice prebivalstva. Moških! Moški v povprečju umirajo kar 6 let prej kot ženske. Zdravje moških je zaradi različnih dejavnikov slabše kot zdravje žensk, saj umirajo premladi. 

Fundacija Movember 

Večina ljudi je že slišala za Movember in se zaveda njegovega pomena. Movember je postal znan kot mesec, v katerem si moški pustijo rasti njihove brke. Malo pa se jih zaveda globjega pomena, ki je v ozadju tega simboličnega dejanja. 

Fundacija je bila ustanovljena pred več kot 10 leti kot znak podpore in osveščanja moških zdravstvenih težav. V ospredju so bile naslednje štiri točke: 

  • rak prostate
  • rak na modih
  • duševno zdravje moških in preprečevanje samomora 
  • izboljšanje splošnega zdravja moških

Zgodovina

Dva prijatelja iz Melbournu v Avstraliji sta leta 2003 prišla na idejo, medtem ko sta sedela v baru. Takrat brke že nekaj časa niso bile popularne in prišla sta na idejo, ali bi bilo mogoče obnoviti trend in hkrati narediti nekaj dobrega.

Leto kasneje je bila ustanovljena spletna stran, kjer so lahko obiskovalci prispevali avstralski organizaciji za raka prostate. Fundacija Movember je postala uradno priznana dobrodelna organizacija leta 2006. 

Od takrat se je spremenilo veliko. Danes je fundacija aktivna v več kot 20 državah po vsem svetu, v pobudi pa je sodelovalo več kot 5 milijonov ljudi. Od leta 2003 je bilo zbranih več kot 485 milijonov donacij in podprtih več kot 1.200 projektov, usmerjenih v moška zdravstvena vprašanja.

Neodvisnost

Od ustanovitve dalje, je bil zbran znaten znesek donacij. Zato se organizacija uvršča med 100 najboljših nevladnih organizacij na svetu. Vsi projekti so podprti samo s pomočjo donacij, organizavija je popolnoma neodvisna od vladnih organov.

Vizija in cilji

Glavni cilj, ki obkrožajo vizijo je vpliv na zdravje moških na trajnosten način. Cilj  organizacije je 25% zmanjšanje prezgodnjih moških smrti leta do 2030. To je mogoče doseži z spremembo statusa quo in začetkom konstruktivnih sprememb.  

Zgodnje odkrivanje je ključno za stopnjo uspešnosti zdravljenja, ko govorimo o raku prostate in raku testisov. Preprosto povedano: zgodnje odkrivanje lahko reši življenje! Zato so ključnega pomena redni zdravniški pregledi.