Zbiranje sredstev ob mednarodnem dnevu žena 2021

Zbiranje sredstev ob mednarodnem dnevu žena 2021

Mednarodni dan žena - akcija zbiranja sredstev za varne hiše za ženske

Tudi v 21. stoletju je nasilje nad ženskami žal še vedno vseprisotna tema. Zato smo se odločili, da 8. marca na mednarodni dan žena začnemo z akcijo zbiranja sredstev. Želimo donirati en evro od vsakega naročila Združenju avtonomnih avstrijskih hiš za ženske (Verein Autonome Österreichische Frauenhäuser), ki prizadetim zagotavlja podporo in takojšnjo pomoč - ker se ne obračamo stran!

Vsaka tretja ženska je izpostavljena fizičnemu in/ali spolnemu nasilju

Na žalost so statistični podatki osupljivi: nasilje dejansko še vedno prizadene več kot 30% žensk po vsem svetu. Če torej sedite z dvema prijateljicama na kavi, je statistično ena od njih žrtev nasilja. Še toliko bolj tragično je, da skoraj 70% vseh žrtev umorov ubije njihov (bivši) partner. To pomeni, da je nasilje v družini glavni vzrok smrti ali poškodb za zdravje žensk (med 16 in 44 leti) in je v statistiki celo pred rakom ali prometnimi nesrečami.

Definicija nasilja po drugi strani ni tako preprosta. Kdaj pride do burne reakcije? Kdaj se začne uporaba nasilja v prepiru s partnerjem? S pravnega vidika je seznam nasilnih zločinov dolg:

  • (hud) telesni napad
  • mučenje ali zanemarjanje
  • odvzem prostosti
  • prisila
  • nevarna grožnja
  • vztrajno preganjanje/zalezovanje
  • nadaljevanje uporabe nasilja
  • posilstvo itd.

Več kot polovica žensk v življenju doživi neko obliko spolnega nadlegovanja. Na sporedu pa tako rekoč niso samo spolni napadi, saj se v številnih družinah pojavlja tudi psihološko nasilje. Zato ni presenetljivo, da je nemška študija pokazala, da je 42% vprašanih žensk doživljalo oblike psihološkega nasilja, kot so ustrahovanje, agresivno vpitje, obrekovanje, grožnje in ponižanje do psihološkega terorja.

Zalezovanje prizadene 18% vseh žensk

Po uradni definiciji je zalezovanje, znano tudi kot "vztrajno preganjanje", nasilno kaznivo dejanje. Predvidevamo lahko, da je število neprijavljenih primerov veliko večje. Če imate občutek, da vas zalezujejo ali se počutite neprijetno, potem lahko to/kadar koli poveste! Če druga oseba tega ne sprejme, morate zagotovo dobiti takojšnjo podporo!

Kaj lahko naredim sam?

Ne zaprite oči, ko nekaj vidite ali slišite! Vseeno je, ali osebo poznate ali ne. Najbolje je, da situacijo opazujete in po potrebi poiščete pomoč. Vsaka ženska, ki je v stiski ali se počuti v stiski, bo hvaležna za zavzetost in podporo!

8. marec 2021 - od vsakega vašega naročila prispevamo 1 evro!