Težave s kožo: prepoznajte vzroke

Težave s kožo: prepoznajte vzroke

Odkrijte kaj draži kožo in povzroča težave.

Težko je ugotoviti kja povzroča občutljivost naše kože. Zakaj nekomu nekaj ne povzroča težav, nekdo pa jih sploh nima. Vse to otežuje iskanje rešitve.

Vendar pa obstaja nekaj skupnih dejavnikov, za katere je znano, da lahko sprožijo draženje. Preučevanje teh dejavnikov lahko pomaga odkriti snovi, ki najbolj prizadanejo našo kožo. Poglejmo si različne dejavnike:

Hrana

Naša koža ima med drugim tudi nalogo tako imenovanega izločevalnega sistema. Skozi njo se znebimo stvari, ki jih naše telo več ne potrebuje. Zato ima naša prehrana lahko velik vpliv na počutje naše kože.

Danes poznamo veliko prehranskih intoleranc, vključno z mlekom, jajci ali oreščki. Seznam je skoraj neskončen. Fermentirana živila na primer vsebujejo veliko histamina, ki lahko povzroči ekcem ali psoriazo. Priporočamo, da vodite dnevnik. Tako bo sčasoma lažje prepoznati morebitno povezavo.

Stres

Stalni stres in utrujenost slabita našo obrambo kar lahko povzroči težave. Razlog je lahko tudi v hormonih, ki se sproščajo zaradi stresa in upočasnijo delovanje kože. Stalna napetost lahko vpliva na kožno pregrado, postane sčasoma postane občutljiva.

Kadar je stres razlog za težave s kožo, morate poiskati načine za sprostitev. Meditacija, joga, avtogeni trening ali samo branje dobre knjige lahko zmanjšajo stopnjo stresa. Prav tako pa priporočamo čimveč spanca.

Hormoni

Hormonska nihanja vplivajo tudi na zdravje kože. Na primer, mnoge ženske doživljajo mesečne izbruhe pred oziroma med menstrualnim ciklom. Priporočamo oskrbo z vitaminom B6, ki lahko pomaga pri uravnavanju hormonskega neravnovesja. (Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom).

Obstaja pa tudi veliko drugih dejavnikov, ki lahko razburjajo hormone. Poleg pomanjkanje spanja in stresa imajo vlogo tudi zdravstvene težave ali zdravila.

Če menite, da so za vaše težave s kožo krivi hormoni, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Okolje

Hladen in suh zrak pozimi in močno sonce poleti je lahko vzrok za dehidrirano kožo, ki je bolj dovzetna za težave. Kot tudi onesnaženost zraka in vsakodnevna umazanija ... Koža nas predvsem ščiti, delno pa zadeve tudi absorbira.

Negovalna rutina lahko pomaga zmanjšati negativne vplive okolja. Poleg tega kožo redno čistite, da odstranite ostanke ličil, nečistoč in smoga.

Kemikalije

Kemikalije, ki dražijo kožo, najdemo v vseh izdelkih in tudi v oblačilih.

Najboljši previdnostni ukrep je nadzor. Vedno preverite INCI sestavine na hrbtni strani izdelkov. To je edini način, s katerim boste vedeli kaj nanašate na kožo.

Koža lahko reagira na katerokoli sestavino. Zato priporočamo, da vodite dnevnik. Zabeležite si, katere izdelke dnevno uporabljate in kako koža reagira, tako lahko sčasoma prepoznate vzorec in najdete problematične snovi.

Odkrivanje vzrokov, na katere vaša koža odreagira, ni vedno enostavno, vendar upamo, da vam bodo nasveti vsaj malce v pomoč.

Medtem pa obstajajo tudi številne blagovne znamke naravne kozmetike, ki so specializirane posebej za potrebe občutljive in k alergijam nagnjene kože kot je na priemr znamka Pai Skincare . Pai izdelki ne vsebujejo dražilnih kemikalij ali alkohola ter pomirjajo in regenerirajo tudi občutljivo in alergično kožo.