Aluminij v kozmetičnih izdelkih

V tem članku razpravljamo o trenutni študiji avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje, na temo aluminij, toksikologija in zdravstveni vidiki glede neposredne uporabe na telesu. Članek je bil objavljen na spletni strani ministrstva. V študiji je bilo najprej preučeno, kje pride človek, v svojem vsakdanjiku, v stik z aluminijem in na kakšen način lahko aluminij prodre v človeško telo. Osredotočili se bomo le na aluminij v kozmetičnih izdelkih.

Aluminij v kozmetičnih izdelkih se nahaja delno v ličilih, daleč najpogosteje pa ga najdemo v dezodorantih in občasno v izdelkih za zaščito pred soncem. V teh izdelkih lahko aluminij povzroči škodo na sami koži, lahko pa skozi kožo prodre tudi v naše telo. Nedavna študija ministrstva za zdravje navaja:

"Aluminij lahko delujejo kot pro-oksidant. Torej, lahko poškoduje kožne celice, ki lahko, v povezavi z drugimi vplivi vodi do kožnih bolezni. Aluminij v kozmetičnih izdelkih lahko prodre skozi kožo. Še posebej je to mogoče, če je koža poškodovana ali razpokana. Nedavne študije kažejo, da se skozi kozmetične izdelke - zlasti teh proti potenju - sistematično v našem telesu nalaga več aluminija kot se to zgodi skozi hrano. (študija s. 49)

To pomeni, da z uporabo kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo aluminij ne škodujemo le naši koži temveč nimamo nobenega nadzora koliko aluminija dejansko prodre skozi kožo v naše telo. Jasno je, da skozi kožo prodre več aluminija kot tega zaužijemo s pomočjo hrane. Ampak kaj pomeni to za uporabnike?

Dolgo časa nam je industrija pripovedovala, da omenjene poškodbe kože zaradi aluminija nikjer niso potrjene. To sedaj ne drži več. Raziskava je na to temo pokazala:

"Aluminij je osumljen, da je odgovoren za veliko število človeških obolenj oziroma da le te krepi ali poslabšuje. Tukaj se izpostavljajo obolenja živčnega sistema, prebavne motnje, kot tudi diabetis in obolenja skeletnih predelov. Trije organi so jasno prizadeti zaradi toksičnega vpliva aluminija: sistem za tvorbo krvni teleščk, živčni sistem in kosti. (študija s. 81)

V tej študiji se posebej govori o vplivu aluminija na Alzheimerjevo bolezen (AD) in raka na dojkah pri ženskah. V teh dveh primerih študija ne prihaja do jasnih rezultatov. V primeru AD navaja študija neposreden, toksičen učinek aluminija na živčni sistem. V primeru raka na dojkah je bilo pri obolenih ženskah ugotovljeno signifikantno več aluminija v tekočinah dojk kot pri zdravih ženskah.

Počasi, a zanesljivo, se lahko razbere, da se politika zbuja. Vse bolj jasno postaja, da smo potrošniki vse več izpostavljeni toksinom v našem vsakdanjem življenju. DA, aluminij v dezodorantih DELUJE, to sploh ni vprašanje - vseeno pa se mora vsak pri sebi vprašati kakšno ceno je pripravljen plačati za suhe pazduhe.

IN KAJ ZDAJ?

Naravna kozmetika si je zastavila cilj, da bo iz svojih sestav črtala sestavine, ki so za človeka strupene ali nevarne. Za naravno kozmetiko ne obstaja enotnih standardov ali predpisanih zakonov. Certifikati za naravno kozmetiko pa predstavljajo za potrošnike dobro merilo kakovosti.

Narava ponuja nekaj možnosti za proizvodnjo dezodorantov brez aluminija, ki so učinkoviti. Eterično olje žajblja deluje proti potenju, kristalne soli in drugi minerali razvijajo podoben učinek, tudi srebro ponuja odlično osnovo za dezodorante. Mi vam ponujamo široko paleto dezodorantov brez aluminija z različnimi, alternativnimi aktivnimi sestavinami - za vaše zdravje in vaše dobro počutje!

Vir: Zvezno ministrstvo za zdravje, Aluminij, toksikologija in zdravstveni vidiki glede neposredne uporabe na telesu, Dunaj, junij 2014