Alkalna ali pH nevtralna nega kože?

Alkalna ali pH nevtralna nega kože?

Ko govorimo o razliki med alkalnimi in PH nevtralnimi izdelki, se pogosto vprašamo kaj je boljše za našo kožo. Ali moramo našo odločitev prilagoditi našemu tipu kože? Zakaj imajo izdelki za nego kožo različne PH vrednosti? Odgovori na ta vprašanja niso tako preprosti. Poleg tega, da obstajajo različne vrste izdelkov za nego, obstajata tudi dva različna pogleda na to temo. Zato je nemogoče dati jasen in enostaven odgovor brez nasprotovanja eni izmed perspektiv. .

V tem članku bomo primerjali dva različna pogleda. *


Konvencionalna medicina zagovarja pH nevtralno nego kože, ki temelji na ideji, da kislost proizvodov, ki jih uporabljamo vpliva na zaščitni kisli plašč kože. Kisli plačš je  tanka lipidna folija, ki sestoji iz sebuma, znojnic in roževinastih celic, ki zagotavljajo zdravo kožo. Z vidika alternativne medicine pa zaščitni kislinski plašč ne obstaja. S tega vidika kislost kože temelji na drugačnih razlogih. Tu sta dve stališči:


PH-nevtralna nega kože

S tega vidika, so že pred več kot stoletjem ugotovili, da ima koža razhlo kisel PH. PH zdrave kože ima v povprečju vrednost okrog 5.5 (voda ima nevtralen PH 7). Odvisno od spola, starosti, tipa kože itd. se PH lahko spremeni. Kislinsko okolje kože uravnava tako imenovani ''kislinski plašč''.

Izraz "pH-nevtralno" pri izdelkih za nego kože ne pomeni nevtralno glede na vodo, ki ni niti kislina niti bazična, ampak nevtralno do kože. Ti proizvodi so prilagojeni PH vrednosti kože in so zato rahlo kisli.

Ideja pH-nevtralnih izdelkov za nego kože je, da minimalno spremenijo naravni pH kože, kar koži omogoča, da ostane v zdravem ravnovesju.

Običajno milo ima relativno visoko pH vrednost - do 9. Višja kot je pH vrednost, bolj izsušena koža bo po njegovi uporabi. Včasih so predpostavljali, da se kislinski plašč po kakšni uri regenerira. Vendar pa novejše študije kažejo, da regeneracija traja veliko dlje.

Alkalna nega telesa, temelji na domnevi, da so kisline na koži in telesu škodljive. Telo pa lahko zlahka nadomestiti neravnovesje v kislinsko-bazičnem ravnotežju s preprostim nevtraliziranjem odvečne kisline. To je vsakdanji pojav, saj do presežka kisline pride tudi pri normalnem in raznolikem prehranjevanju.  

Kisline se izločajo tudi skozi kožo in ohranjajo kisli plašč. Študije so pokazale, da je kislo okolje neugodno za večino vrst bakterij in glivic in zavira njihovo rast.

Na splošno velja, da nevtraliziranje kislin z bazami ni dobra ideja, saj so številna področja telesa odvisna od kislin. Zato je ta praksa naredi več škode, kot koristi.


Alkalna nega kože

Do sedemdesetih let, smo imeli na voljo le alkalne izdelke za osebno nego. Zato so izkušnje z alkalno nego kože več desetletne. Ti izdelki poleg čiščenja kože, nudijo tudi zaščito kože. Ph nevtralni izdelki lahko povzročajo alergije in poškodbe kože, kar ustvarja odlčno gojišče za glive, ki najboljše preživijo v kislem okolju. Zato je najbolje, da izberete alkalne izdelke za osebno nego, namesto kislih.  

Rahlo bazičen pH 7,4 ne izsuši kože in je idealen za redno nego.

PH-nevtralni izdelki lahko porušijo naravno ravnovesje kože. Dejstvo je, da tako imenovan kislinski plašč ne obstaja. Ta ideja se v kozmetični industriji upoablja samo za promocijsko uporabo. Nizek pH kože  je posledica nezmožnosti telesa, da obdela visoko kislost. Ledvice in črevesje lahko predelata le omejeno količino kislosti. Kisli izdelki za nego kože potiskajo nastajajoče kisline nazaj v naš sistem, zato ti izdelki niso dobro za nas.

Z uporabo alkalnih proizvodov, pride do reakcije, nevtralizacije in raztaplanja kislin v našem sistemu. Telo spodbuja odstranjevanje kislin in odpadnih snovi, s čimer v pretežno kislem okolju pomagam celicam nazaj do ravnovesja. Če na primer uporabimo alkalno kopel s PH 8,5, se vrednost kislin znatno zmanjša v roku ene ure. Kopel absorbira kisline, ki uhajajo skozi kožo telesa.

Z uporabo pH nevtralnih izdelkov se koža razmasti. Posledica je, da lojnice izgubijo svojo naravno sposobnost povrnitve vlage na kožo. Alkalna nega pa stimulira žleze lojnice.

* V tem članeku smo primerjali različne zorne kote in perspektive, zato si izjave posameznih stališč med seboj nasprotujejo. Primerjava različnih pogledov brez nasprotujočih izjav nebi bila mogoča. Članek ni namenjen kot priporočilo ali odsvetovanje določenih izdlkov. Oblikovanje mnenja o ustrezni negi kože je vaša odgovornost.