Alkalna ali pH nevtralna nega kože?

Alkalna ali pH nevtralna nega kože?

Pri vprašanju, katera nega kože je boljša, alkalna ali pH-nevtralna, obstajata dva različna pogleda na to temo. Zato je nemogoče dati jasen in enostaven odgovor.

V tem članku bomo podrobneje predstavili obe teoriji in ju primerjali.

Zaščitna plast kože in njena funkcija

Koža je obdana z naravno zaščito. Ta tako imenovani zaščitni kislinski plašč ali hidrolipidni plašč je sestavljen iz sebuma, znoja, lipidov, aminokislin in poroženelih celičnih lusk. Kožo ščiti pred dehidracijo, mikrobi in onesnaženjem iz okolja, povrhnjica pa jo običajno lahko obnovi sama. Kot pove izraz "kislinski plašč", ima koža rahlo kislo pH vrednost, ki se lahko nekoliko razlikuje glede na starost, spol ali predel telesa.

Kaj je pH vrednost in kaj ima opraviti z nego kože?

Izraz pH pomeni "potencial vodika" in označuje, kako kisla ali alkalna/bazična je raztopina. Najpogosteje izmerjene vrednosti so med 0 in 14. Nižja kot je pH vrednost, bolj kisla je raztopina. Voda ima pH 7 in velja za "nevtralno". Zdrava koža pa ima pH med 5 in 6,5 in je zato rahlo kisla. Vrednosti v tem območju se imenujejo "nevtralne za kožo". Zato je pri negi kože pomembna razlika med "pH-nevtralno" in "pH-nevtralno za ko

pH nevtralno in nega kože

Konvencionalna medicina zagovarja pH koži nevtralno nego kože, ki ne vpliva na rahlo kislo zaščitno plast kože.

Izdelki za nego kože s pH-vrednostjo, ki je čim bližje pH-vrednosti kože, so zasnovani tako, da preprečijo spremembo naravne pH-vrednosti kože.

Običajno milo ima razmeroma visoko pH vrednost (pravzaprav se včasih povzpne do 9). Višja kot je ta vrednost, bolj suha je koža. Prej je veljalo, da si bo zaščitni kislinski plašč kože opomogel najkasneje po eni uri. Vendar pa so študije pokazale, da traja veliko dlje in da je koža dlje časa oslabljena.

V bistvu lahko telo nadomesti neravnovesje tako, da preprosto nevtralizira odvečne kisline. To je vsakdanji proces, saj pride do presežka kisline tudi pri vsakodnevnem prehranjevanju. Študije so pokazale, da je določeno kislo okolje za večino vrst bakterij in gliv neugodno, saj zavira njihovo razmnoževanje.

Alkalna nega kože

Alkalna nega telesa temelji na zelo stari tradiciji, ki izhaja iz dejstva, da je amnijska tekočina, v kateri dojenček raste devet mesecev, šibko alkalna, s pH približno 8-8,5. Ker se dojenčki rodijo z nežno, mehko in dišečo kožo, se zdi smiselna uporaba alkalnih izdelkov za nego kože.
, da mora biti dobra nega telesa bazična.

Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so bili na voljo samo bazični izdelki za nego telesa. To pomeni, da obstajajo desetletja izkušenj z alkalno nego kože, ki se je uporabljala ne le za čiščenje kože, temveč tudi za njeno zaščito. Poškodovana koža je odlično gojišče za glivice in bakterije vseh vrst, saj te najbolje preživijo v kislem okolju.

Rahlo alkalna pH vrednost (tj. 7,4) kože ne izsuši in je zato idealna za vsakodnevno nego telesa.

pH-nevtralni izdelki porušijo naravno regulacijo kože in posledično se ne more oblikovati zaščitni kislinski plašč. Koža ima tako nizko pH vrednost, saj telo zaradi visoke kislinske obremenitve ne more več izločati odvečne kisline preko ledvic in črevesja. Na ta način koža priskoči na pomoč. Kisla kozmetika za nego kože sili te kisline nazaj v telesne tekočine. Prav zaradi tega razloga se je treba izogibati pH nevtralnim izdelkom.

Če pa uporabimo alkalne izdelke, se kisline nevtralizirajo in raztopijo. To spodbudi telo, da sprosti shranjene kisline in odpadne produkte ter jih sprosti v alkalno okolje. Če se na primer kopate v kozmetičnih izdelkih s pH vrednostjo 8,5, pH po enournem kopanju občutno pade. Voda namreč absorbira kisline, ki jih telo sprošča skozi kožo.

pH-nevtralna nega telesa tudi razmasti kožo. Posledično žleze lojnice izgubijo svojo naravno sposobnost, da sprožijo proces ponovnega mastenja. Alkalna nega telesa pa spodbuja delovanje žlez lojnic.

Zaključek

Ta dva načina mišljenja lahko pri pristopu k negi kože pogosto povzročita veliko zmede.

Načeloma zdrava koža sama uravnava zaščitni kislinski plašč, če pa kisline prevladujejo, je koža nagnjena k izsušitvi. Če namesto tega uporabimo preveč alkalne izdelke, je koža ponavadi mastna in bolj izpostavljena bakterijam. Nega kože ima pomembno nalogo podpreti kožo. Zato morate izbrati prave izdelke glede na vaš tip kože in se izogibati sulfatom in površinsko aktivnim snovem v izdelkih za čiščenje kože.

*V tem članeku smo primerjali različne zorne kote in perspektive, zato si izjave posameznih stališč med seboj nasprotujejo. Primerjava različnih pogledov brez nasprotujočih izjav nebi bila mogoča. Članek ni namenjen kot priporočilo ali odsvetovanje določenih izdlkov. Oblikovanje mnenja o ustrezni negi kože je vaša odgovornost.