Ali potrebujete kozmetiko brez glutena?

Ali potrebujete kozmetiko brez glutena?

Naša skupina za podporo pogosto dobiva vprašanja o omenjeni temi: glutenu. Pogosto nam zastavljajo naslednja vprašanja:

"Imam alergijo/občutljivost na gluten. Ali obstaja kozmetika brez glutena? "ali" Ali moram sploh uporabljati kozmetiko brez glutena? "

Izdelki brez glutena so danes na voljo na vsakem koraku. Že nekaj let jih najdemo v vsakem supermarketu, zdaj pa osvajajo tudi kozmetično industrijo. Vse več blagovnih znamk hvali odsotnost tega alergena v svojih izdelkih na embalaži, vse več člankov (tudi ta) pa je namenjenih tej temi ...

Postavlja se veliko vprašanj: Ali so izdelki brez glutena res potrebni? Ali ljudje s celiakijo ali občutljivostjo na gluten ne smejo uporabljati kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo gluten - ali zato potrebujejo izdelke brez glutena?

Kratek odgovor je: ne.

Seveda je celiakija in podobno resne prehranske težave, s katerimi se je potrebno spopadati. Vendar pa se poleg tega danes veliko ljudi glutenu želi čim bolj izogibati iz različnih razlogov - tudi če nanj niso alergični.

Življenje brez glutena je postalo resnično življenjsko vprašanje, ki se razprostira tudi daleč zunaj kuhinje. Ko pa se ljudje ustrašijo olja iz pšeničnih kalčkov v svoji kremi za kožo ali ječmena v njihovem šamponu, je treba povedati eno stvar: trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli tezo, da gluten povzroča težave v kozmetičnih izdelkih.

Tudi ljudje, ki trpijo zaradi dermatitisa Herpetiformis Duhring, pri katerem koža razvije močno vnetje in mehurje zaradi glutena, nima težav. Ker tudi pri teh ljudeh vnetne reakcije sproži izključno zaužitje glutena s prebavo in s tem povezano avtoimunsko reakcijo. Nič pa se ne zgodi, ko gluten pride v stik s kožo.

Razlog za to je preprost: beljakovinske molekule glutena so veliko prevelike, da bi jih koža lahko absorbirala. Obstajajo študije, v katerih so raziskovalci izdelke, ki vsebujejo gluten, nanesli na kožo ljudi, ki trpijo za celiakijo. V nobenem primeru niso opazili simptomov.

(Opomba: pokazalo se je, da lahko hidrolizirani pšenični protein - HWP lahko povzroča težave v kozmetiki. Ljudje z ekcemom so na to še posebej dovzetni. Vendar to ni povezano s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.)

Povzetek

Kozmetični izdelki, ki vsebujejo gluten, ne bi smeli škodovati ljudem s celiakijo, dokler izdelkov slučajno ne zaužijejo. Če želite zmanjšati tveganje, se prepričajte, da so izdelki za nego ustnic, šminke, zobne paste, ustne vodice, ... brez glutena. Poleg tega v stik z usti pogosto pride tudi podlaga, roke in nohti, navsezadnje se pogosto nenamerno dotaknemo ustnic.

Vir: Klinika Mayo